aA
Moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė, matyt, tirs, ar vidaus reikalų viceministras Ramūnas Darulis, išvadinęs Šalčininkų rajono mokyklų pedagoges “kudakuojančiomis vištomis, mergaičių choru, kuriam reikėtų kur nors kitur giedoti”, nepaniekino kitos lyties.
Ramūnas Darulis
Ramūnas Darulis
© "Lietuvos žinios"
Su tokiu kreipimusi į Moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolierę kreipėsi Seimo Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) frakcijos narė Rasa Juknevičienė.

Įstatymas, reglamentuojantis lygias lyčių teises ir galimybes, buvo priimtas valdančiosios konservatorių daugumos. A.Burneikienė, Moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolierė, sako, kad abiejų lyčių skundų gaunama vis daugiau. Tiesa, nevisada moterys ir vyrai bendradarbių ar kitų priešingos lyties asmenų vienokius ar kitokius veiksmus vienodai vertina.

Erotomanėms pavyzdžiui, visai patinka, kai simpatiškas bendradarbis grybšteli į šoną, netikėtai pakštelį į skruostą, kitos moterys šitai nedvejodamos įvertina kaip seksualinį priekabiavimą. Ne visi vyrai vienodai vertina ir darbdavės moters užuominas praleisti romatišką vakarą dviese.

Vakarietės moterys ir vyrai, pasak Seimo narės Giedrės Purvaneckienės, yra kur kas griežtesni seksualinio priekabiavimo atžvilgiu. Seimo narė, buvusi Jungtinių Tautų vystymo programos patarėja lygių teisių bei galimybių klausimais G.Purvaneckienė, prieš keletą metų atlikusi tyrimą “Moteris Lietuvos visuomenėje”, nustatė, kad net 23 proc. subrendusių moterų ir 8 proc. suaugusių vyrų nuolat susiduria su nepadoriais siūlymais.

Bendrovė “Baltijos tyrimai”, 1997 m. atlikusi apklausą, padarė išvadas, kad nepadorių telefoninių skambučių nors kartą sulaukė 17,8 proc. moterų; 26,5 proc. yra girdėjusios įvairių užuominų dėl savo išvaizdos; 50,6 proc. moterų persekiojo ir gasdino koks nors priešingos lyties atstovas; 36 proc. moterų jautė, kaip viešoje vietoje: gatvėje ar visuomeniniame transporte jas lietė vyras.

Vilniaus psichikos sveikatos centro direktorius Raimundas Milašiūnas įsitikinęs, kad seksualinės priekabės nuvertina moterį. Psichiatras atkreipia dėmesį, kad ir kaip bebūtų keista dėl sekualinio priekabiavimo nesikreipė nė viena moteris ar vyras, tačiau pacientų, paliktų sutuoktinio ar meilužio nestinga.

Psichiatro žodžiais, nutrūkus tarnybiniam romanui (ypač tuo atveju, kai teigiami jausmai tikrajam sutuoktiniui išblėsę) ne vieną ištinka psichinė trauma. Vis dėlto, įrodyti seksualinį priekabiavimą Lietuvoje kol kas ganėtinai sunku.