aA
Lietuva ir Rusija susitarė dėl keleto tarpusavio pasitikėjimą turinčių sustiprinti priemonių, kurios numato atviresnį pasikeitimą karine informacija.
Kaip BNS pranešė Lietuvos URM pareigūnai, Rusija atsiuntė notą, kurioje patvirtina priimanti Lietuvos anksčiau pateiktą pasiūlymą priimti šiais metais Kaliningrado srityje ir nusiųsti į Lietuvą po vieną papildomą karinę inspekciją, viršijančią Vienos dokumentu nustatytą kvotą.

Rusija, anot praėjusią savaitę atsiųstos notos, taip pat sutinka keistis informacija su Lietuva apie ginkluotąsias pajėgas Kaliningrado srities ir Lietuvos teritorijose pagal Įprastinės ginkluotės apribojimo Europoje sutarties formatą.

Karinių inspektorių siuntimą į 1994 metų Vienos dokumento šalis riboja kvotos, kurios nustatomos pagal tos šalies ginkluotųjų pajėgų dydį.

Susitarimas su Rusija leidžia Lietuvai nusiųsti į Kaliningrado sritį karinius inspektorius ir įpareigoja priimti Rusijos inspektorius Lietuvoje, nepriklausomai nuo to, ar Vienos dokumento dalyvės jau išnaudojo konvencija nustatytas kvotas.

Lietuva buvo nusiuntusi karinę inspekciją į Kaliningrado sritį 1999 metais. Rusija į Lietuvą inspektorių iki šiol nebuvo atsiuntusi.

Susitarimas su Rusija dėl informacijos teikimo pagal Įprastinės ginkluotės apribojimo Europoje sutarties formatą aktualus todėl, kad Lietuva nėra šios sutarties dalyvė, todėl nei gali gauti, nei privalo teikti informaciją apie įprastinę ginkluotę.

Minėtieji susitarimai su Rusija pasiekti, įgyvendinant Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus prieš dvejus metus paskelbtus pasiūlymus "Dėl santykių su Rusija plėtros ir saugumą bei pasitikėjimą skatinančių priemonių".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.