aA
Seimo Socialdemokratinės koalicijos frakcijos lyderiai Česlovas Juršėnas ir Vytenis Andriukaitis pateikė opozicijos nuomonę apie prezidento V.Adamkaus trejų metų kadenciją. "Buvo didelės gražios viltys, bet tik maža jų dalis įgyvendinta", sakė Č.Juršėnas.
Česlovas Juršėnas
Česlovas Juršėnas
Seimo opozicinės Socialdemokratinės koalicijos frakcijos lyderiai mano, jog prezidentas Valdas Adamkus nepateisino visų vilčių, kurios buvo sudėtos į jį prieš rinkimus 1997 metais.

Pirmadienį sukanka treji metai, kai V. Adamkus buvo prisaikdintas prezidentu.

Socialdemokratinės koalicijos frakcijos atstovai palankiai vertina prezidento vaidmenį užsienio politikoje, tačiau turi jam priekaištų vidaus politikoje.

"Prezidentas buvo aktyvus formuojant ir vykdant užsienio politiką, ypač euroatlantinės integracijos kryptimi", sakė Č. Juršėnas.

Pagal Lietuvos Konstituciją užsienio politika yra prioritetinė prezidento veiklos sritis.

"Tačiau prezidentas bent iš dalies atsako ir už vidaus reikalus, už tai, kas nebuvo padaryta, o ypač už tai, kas buvo blogai padaryta", pridūrė Č. Juršėnas.

Opozicijos atstovas teigiamai įvertino prezidento indėlį 1999 m. atstatydinant tuometinį konservatorių premjerą Gediminą Vagnorių, tačiau kritikavo valstybės vadovą, kad jis nepasipriešino "žalingam privatizavimui" bei Seimo sprendimams, bloginantiems socialinę padėtį.

1999 metų pavasarį V. Adamkus pareiškė nepasitikėjimą G. Vagnoriumi ir pasiekė, kad šis pasitrauktų iš premjero posto.

Č. Juršėnas priminė, jog prezidentas nepasipriešino ankstesnės kadencijos konservatorių ir krikščionių demokratų dominuojamam Seimo sprendimui parduoti nepalankiomis sąlygomis "Mažeikių naftos" akcijas JAV konsorciumui "Williams International" bei nevetavo jau šios kadencijos Seimo priimtų įstatymų pataisų, kuriomis buvo apribotas pensijų mokėjimas dirbantiesiems pensininkams.

Jis pažymėjo, jog abiem atvejais kairieji kreipėsi į prezidentą, prašydami užkirsti kelią šiems sprendimams.

Prezidento kadencijos vertinimą anksčiau pateikė ir valdančiosios daugumos atstovai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.