aA
Šiandien vienos didžiausių Klaipėdos miesto savivaldybės frakcijų - Socialliberalų - nariai spręs, ar kels kandidatą į Klaipėdos mero postą. Kol kas realiausiu pretendentu į merus įvardijamas 44 metų Klaipėdos universiteto Džiazo katedros vedėjas, docentas, liberalas ir garsus džiazo muzikantas Vytautas Grubliauskas.
Vytautas Grubliauskas
Vytautas Grubliauskas
© "Lietuvos žinios"
Spėjama, jog socialliberalai sąmoningai delsia kelti savo partijos kandidatą į Klaipėdos mero postą, tikėdamiesi, kad dėl laiko stokos žiniasklaida nesuspės sukurpti naujam pretendentui dosjė iš praeities skrynios.

Kol kas vieninteliu kandidatu į merus vadinamas V.Grubliauskas praeities neslepia ir nors vadina save normaliu nuodėmių turinčiu piliečiu, visų specialiųjų tarnybų ir teisėsaugos atžvilgiu teigia esąs švarus.

- Ar galite įvardyti kokias nors savo praeities nuodėmes?

- STT ir VSD tarnyboms esu visiškai neįdomus, nes neturiu neteisėtai įsigyto nekilnojamojo turto, taip pat nesu niekur investavęs. Nedalyvavau privatizacijos procese. Gyvenu su žmona ir dukrele Agne trijų kambarių bute "chruščioviniame" name, turiu du senus automobilius, kurių likutinė vertė - ne didesnė kaip 5 tūkst. litų. Žmona taip pat važinėja senučiu fordu.

Nelaikau savęs beturčiu, jaučiuosi esąs vidutinis mūsų šalies pilietis. Jei kalbėsime apie nuodėmes, muzikanto (V.Grubliausko muzikavimo stažas - 26 metai) gyvenimas nuolat susijęs su įvairiomis pagundomis - moterimis, alkoholiu ir kt. Prisipažinsiu nesąs šventas, tačiau esu ištikimas "šeimos valgiaraščiui".

Nors nevengiu pavartyti ir kitų meniu, tai dar nereiškia, jog tų patiekalų ir ragauju. Kitoms pavojingoms muzikantų pagundoms - rūkymui, uostymui ir pan. - visuomet sėkmingai pajėgdavau atsispirti.

Prisipažinsiu, kartą būdamas neblaivus sėdėjau prie vairo ir netoli namų bakstelėjau į kaimyno automobilį. Iš įvykio vietos nebėgau, o kaip tikras pilietis iškviečiau policiją, už visus nuostolius sumokėjau ir pats patyriau didžiausią gyvenimo pamoką.

Visiems sakau, kokios pasekmės laukia sėdant prie vairo neblaiviam. Kartą važiuodamas automobiliu rėžiausi į medį ir per plauką likau gyvas - tuomet buvau visiškai blaivus, kaip stiklas.

Daugiau tautai žinotinų nuodėmių neturiu.

- Visą praėjusią savaitę spaudoje jūsų kandidatūra į merus buvo išsamiai aptarinėjama, tuo tarpu visos kitos frakcijos, galinčios siūlyti savo žmones, tylėjo. Ar tai reiškia, kad esate ir liksite vienintelis?

- Praėjusią savaitę per visų politinių frakcijų posėdį buvau oficialiai pristatytas kaip liberalų kandidatas į merus. Teigiamai vertinu liberalų gestą, kad jie mane pateikė kaip patiekalą ant padėklo viešai aptarinėti. Gal oponentai paprasčiausiai naudojasi proga ir paskutinę dieną iškels kandidatūrą, už kurią balsuos visa taryba. Tokia gali būti politinio žaidimo taktika.

Esu sąlyginai jaunas politikas (aktyvioje politikoje dalyvauju tik metai). Per tą laiką daug ko išmokau kaip politikas, suprantu, kad meru turi būti išrinktas geriausias iš 31 tarybos nario. Kita vertus, ką reiškia geriausias? Juk kiekviena partija turi vertinimo kriterijus. Tai be galo subjektyvu.

Kandidatuoju į merus būdamas visiškai pasirengęs laukiančiai atsakomybei ir įtampai. Nepaisant to, jog suprantu, kad tai būtų naujas šuolis, radikalus mano ankstesnio gyvenimo pakeitimas, tačiau esu santūrus ir prieš ryždamasis šiam žingsniui labai gerai viską apgalvojau.

- Ar sugebėsite būti meras miesto visuomenei visgi labiau esate pažįstamas ne kaip politikas, o kaip muzikantas?

- Save laikau pirmiausia ne muzikantu, nors būtent tokį mane labiausiai pažįsta Klaipėdoje. Esu intelektualios visuomenės dalies atstovas. Mano duona - Klaipėdos universitetas. Esu docentas, Džiazo katedrai vadovauju jau septynerius metus. Visa kita muzikinė ir organizacinė mano veikla - pomėgis.

Tačiau jei tapčiau meru, pomėgio pūsti triūbą taip pat neatsisakyčiau, nors tokią galimybę turėčiau retai. Septynerius metus organizavau Klaipėdos pilies džiazo festivalį, kurio geografija labai išaugo - jis tapo tarptautinis. Labai atsakingai sakau, kad šiemet vyks ir aštuntasis džiazo festivalis. Jam jau pasirengta, teliko techniniai dalykai.