aA
"Todėl šio savo sprendimo nelaikau klaida. Nors man pačiam jis ir nebuvo lengvas. Aš niekada neužmiršiu miškuose išžudytų savo jaunystės draugų, ištremtų artimųjų. Niekada nepateisinsiu sovietų nusikaltimų", spaudos konferencijoje antradienį sakė V. Adamkus.

Jis pažymėjo, kad M. Misiukonis 1990 metų pradžioje prisiekė nepriklausomai Lietuvai, ištikimai ją gynė, padėdamas išvengti daug didesnių aukų 1990 ir 1991 metais.

"Man visad buvo ir liks šventas Lietuvos partizanų atminimas. Niekas negali ištrinti ribos tarp gėrio ir blogio, tarp pasipriešinimo ir kolaboravimo. To niekada nedarysime. Bet manau, kad atkurtoji Lietuvos valstybė turi duoti žmogui galimybę atsitiesti", kalbėjo šalies vadovas.

Vasario 16-sios proga jo įteiktas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordinas pirmajai Lietuvos premjerei Kazimierai Prunskienei ir VR ministrui M. Misiukoniui sukėlė dalies visuomenės nepasitenkinimą bei protestus.

K. Prunkskienę teismas yra pripažinęs bendradarbiavus su KGB, o M. Misiukonis yra buvęs aukštas Sovietų sąjungos saugumo Lietuvos padalinio pareigūnas.

V. Adamkus teigė suprantąs ir gerbiąs jo sprendimui nepritariančius ir kartu išreiškė apgailestavimą, kad daliai žmonių šis jo žingsnis buvo sunkus ir skaudžiai užgavo dar gyvas okupacijos žaizdas.

"Tačiau tikiu, kad mūsų bendrai ateičiai tokio sprendimo reikėjo. Mes privalome turėti drąsos matyti savo istoriją sudėtingą ir prieštaringą. Tai būtina mūsų asmeninei, tautinei ir valstybinei brandai. Būtina, kad dešimtaisias nepriklausomybės metais galėtume be baimės ir neapykantos žiūrėti vienas kitam į akis", sakė prezidentas V. Adamkus.

Dalis politikų, įskaitant Atkuriamojo ir dabartinio Seimo pirmininką Vytautą Landsbergį, yra pareiškę, kad M. Misiukonis pats turėtų atsisakyti ordino, tačiau eksministras sakė to nedarysiąs.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.