aA
Užsikrėtęs baisiąją AIDS ligą sukeliančiu žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV) vyriškis gali tapti tėvu - tai daroma dirbtiniu apsėklinimu. Toks būdas garantuoja saugumą partnerei ir vaikui.
Axelis Feige, Vokietijos akušerių draugijos prezidentas, sako, jog žmogaus spermą galima taip apdoroti, kad joje neliktų minėto viruso ir ji tiktų apvaisinimui. Šį metodą sėkmingai sukūrė Rostoko universiteto ligoninės medikai.

Baigiamajame aštuntojo draugijos kongreso žodyje A.Feige tvirtino, kad šiuolaikinė terapija ir diagnozė sumažino galimybę užkrėsti vaiką iki vieno procento - anksčiau tokia rizika buvo vertinama 30 procentų.

A.Feige pabrėžė, kad tokio apvaisinimo atveju būtina apie visus pavojus ir riziką papasakoti abiem šio akto dalyviams.

Jis sakė, kad domėjimasis šiuo metodu vis didėja. Tam įtakos turi ir šiuolaikinės medicinos laimėjimai - ŽIV užkrėsti asmenys gyvena vis ilgiau.

"Nustačius ŽIV, asmuo gali gyventi dar 20 metų", - sakė A.Feige, todėl pacientai gali planuoti savo dar gana ilgą ateitį.

Medikas griežtai įtikinėjo nuolatinių testų svarbą, kad kuo anksčiau būtų pastebėtas vaisiaus užkratas ar išsigimimas ir laiku būtų galima imtis terapinių priemonių.

A.Feige pripažino, kad pradinėje stadijoje kartais būtina nutraukti nėštumą.

"Tokiu būdu mes apsaugojame moterį nuo galimybės turėti atsilikusį vaiką be vilties gyventi", - aiškino A.Feige.

"Lietuvos rytas"