aA
Kitą savaitę Vilniuje vyksiančio tarptautinio kongreso dalyviai ketina kreiptis į visas pasaulio šalis, ragindami valstybiniu lygiu įvertinti komunizmo režimų padarytus nusikaltimus bei žalą.
Spaudos konferencijoje antradienį Seimo Pasipriešinimo okupaciniams režimams dalyvių ir nuo okupacijos nukentėjusių asmenų teisių reikalų komisijos pirmininkas Antanas Stasiškis teigė, kad birželio 12-14 dienomis Vilniuje vyksiantį kongresą reikėjo surengti jau senai. Jame bus siekiama pasmerkti komunistinių režimų nusikaltimus,

"Nacizmas buvo griežtai pasmerktas po karo, o komunizmas sugriuvo, supuvo iš vidaus, tačiau jo istorinis ir moralinis įvertinimas tebėra iki šiol nepadarytas, ir iki šiol pasaulyje egzistuoja įvairios jo atmainos, kurios tebeturi šios santvarkos kuo bjauriausius bruožus", teigė jis.

Pasak A. Stasiškio, nors komunizmo ideologija yra paremta neapykanta, pavydo, keršto ir pykčio skatinimu, šio renginio tikslas - ne tik pasmerkti konkrečius asmenis, o duoti istorinę pamoką žmonijai, civilizacijai ir demokratijai.

"Aš manau, kad pagrindinis kongreso tikslas - atskleisti ryšį, vidinę išklotinę, kokios sąlygos leidžia susiformuoti tokiam režimui, kuris paremtas neapykantos kurstymu ir smurtu, kodėl tokie režimai gali egzistuoti dešimtmečiais", sakė Seimo narys.

Kongreso metu numatoma surengti visuomeninį komunizmo teismą - tribunolą, sąlygiškai vadinamą "Niurnbergu - 2".

Tokiu pavadinimu norima pabrėžti nacizmo ir komunizmo nusikaltimų žmoniškumui paraleles - Niurnberge buvo tarptautiniu mastu pasmerktas nacizmas, nubausti svarbiausi nacistiniai nusikaltėliai. Kongreso rengėjai siekia, kad lygiai taip pat būtų pasielgta ir su komunistiniais nusikaltėliais.

Rengėjai laukia kaltinamųjų aktų iš daugiau nei 20 valstybių, kurių gyventojai kentėjo komunistų terorą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.