aA
Nužudytojo Serbijos ministro pirmininko Zorano Džindžičiaus partija sekmadienį į Vyriausybės vadovo postą pasiūlė velionio bendramintį ir buvusį Jugoslavijos vidaus reikalų ministrą Zoraną Živkovičių.
Zoranas Živkovičius
Zoranas Živkovičius
Z.Džindžičiaus demokratų partijos valdyba už Z.Živkovičiaus kandidatūrą balsavo sekmadienį, praėjus keturioms dienoms po to, kai nežinomi asmenys Belgrade prie Vyriausybės rūmų nušovė premjerą. Trečiadienį įvykdytas pasikėsinimas pakurstė būgštavimus, kad Balkanus ir Vakarus sukrėtusi žmogžudystė gali įstumti Serbiją į politinį chaosą ir suduoti smūgį vakarietiškos demokratijos kūrimo pastangoms.

42 metų Z.Živkovičiaus kandidatūrai dar turi pritarti Serbijos parlamentas, kuriame valdančiosios DOS koalicijos partijos turi daugumą iš 250 mandatų.

Paskyrusi jį premjeru, Serbija pademonstruotų, jog yra pasiryžusi tęsti Vakarų remtas politines ir ekonomikos reformas, kurių aktyviai ėmėsi Z.Džindžičius.

Z.Živkovičius yra demokratų partijos pirmininko pavaduotojas, anksčiau ėjo Jugoslavijos vidaus reikalų ministro ir Serbijos Nišo miesto mero pareigas. Naujojoje vasarį įsteigtoje Serbijos ir Juodkalnijos sąjungoje jis turėjo užimti gynybos ministro postą.

Jo kandidatūra buvo iškelta kitą dieną po Z. Džindžičiaus laidotuvių, į kurias Belgrade surinko daugiausiai žmonių nuo 2000-ųjų metų liaudies sukilimo, per kurį valdžios neteko tuometinis Jugoslavijos lyderis Slobodanas Miloševičius.

Z.Džindžičius užsitraukė nacionalistų rūstybę, 2001 metais išduodamas S.Miloševičių Jungtinių Tautų (JT) tribunolui, kur jis teisiamas už Kroatijoje, Bosnijoje ir Kosove vykdytą genocidą ir nusikaltimus žmoniškumui. Atsakingi Vyriausybės pareigūnai po ministro pirmininko nužudymo žadėjo tęsti gyvybiškai svarbias reformas ir sutriuškinti S. Miloševičiaus valdymo laikotarpiu sustiprėjusį organizuotą nusikalstamumą.

Serbijos policija jau suėmė per 180 įtariamųjų, tačiau keli pagrindiniai įtariamieji dar tebėra laisvėje.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.