aA
Centrinės Afrikos respublikos sukilėliai, ištikimi buvusiam šalies ginkluotųjų pajėgų vadui, sekmadienį paskelbė perėmę valdžią šalies sostinėje Bangyje.
"Tai jau įvykęs faktas", - interviu Prancūzijos radijui pareiškė sukilėlių atstovas po kelių valandų, kai generolą Francois Bozize'ą (Fransua Bozizą) remiančios pajėgos užėmė prezidentūrą ir Bangio oro uostą bei privertė prezidento Ange Felixo Patasse'o (Anžė Felikso Pataso) lėktuvą keisti kursą ir skristi į Kamerūną.

"Manau, kad šis demokratinių procesų sukliudymas Centrinėje Afrikos respublikoje yra būtinas norint sugražinti tvarką ir viską pradėti iš naujo", - teigė jis, pridūręs, kad sukilėliai siekia "kolektyvinio pereinamojo laikotarpio" su visais šalies žmonėmis, o ne laikino karinio režimo.

Bangio gatvėse sekmadienį ryte buvo palyginti ramu, aidėjo tik pavieniai šūviai, nors dar praėjusią naktį čia buvo šturmuojami vyriausybės pareigūnų pastatai. Dabar greičiausiai šaudoma tik norint apsisaugoti nuo plėšimų, kurių metu buvo kėsinamasi ir į emigrantų bei verslininkų namus.

Nacionalinis radijas po daugiau kaip 12 valandų pertraukos atnaujino transliaciją ir grojo karinę muziką, šalies gyventojams nekantriai laukiant oficialaus sukilėlių pareiškimo.

Tai buvo antrasis bandymas nuversti valdžią Centrinėje Afrikos respublikoje per penkis mėnesius. Per praėjusių metų spalį vykusį perversmo bandymą A.-F.Patasse'ui pavyko išsilaikyti, jį parėmus Libijos pajėgoms bei iš kaimyninės Kongo demokratinės respublikos sukilėlių lyderio atsiųstiems kovotojams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.