aA
Sekmadienį naujuoju Kinijos ministru pirmininku tapo Wen Jiabao (Ven Dziabao). Beveik 3 tūkst. Liaudies atstovų susirinkimo delegatų didele balsų dauguma išrinko jį 74 metų Zhu Rongji (Čžu Žunczi) įpėdiniu. Taip pirmą kartą komunistinės Kinijos istorijoje baigėsi viešas ir įprastine tvarka įvykęs vadovybės pasikeitimas.
Kinijos parlamentas
Kinijos parlamentas
© EPA-ELTA
Šeštadienį naujuoju prezidentu išrinktas Hu Jintao (Hu Dzintao) plenarinio posėdžio metu buvo patvirtintas valstybinės Karinės komisijos pirmininko pavaduotoju. Šiai institucijai ir toliau vadovaus 76 metų Jiang Zeminis (Dzian Dzeminis), kuris pasitraukė iš partijos ir valstybės vadovo postų, tačiau liko vyriausiuoju ginkluotųjų pajėgų vadu.

Tad jo įpėdinis, 60 metų Hu Jintao, tegalėjo tapti galingos Karinės komisijos pirmininko pavaduotoju.

Ministru pirmininku paskyrus taip pat 60 metų Wen Jiabao, pirmadienį bus iš pagrindų pertvarkyta Kinijos Vyriausybė.

Sekmadienį už Wen Jiabao balsavo 2 tūkst. 906 Liaudies Atstovų Susirinkimo - parlamento - delegatai. Prieš balsavo tik trys delegatai, o susilaikė 16. Geologijos mokslus baigęs Wen Jiabao buvo dėl amžiaus iš premjero posto pasitraukusio Zhu Rongji, kurį Susirinkimo nariai jau kelintą kartą sutiko nuoširdžiais plojimais, dešinioji ranka.

Iš naujojo premjero tikimasi tęstinumo. Jis yra ekonomikos ir finansų specialistas. 1998 metais per Kiniją nusiaubusius smarkius potvynius Wen Jiabao taip pat pelnė gabaus krizių valdymo specialisto reputaciją.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.