aA
Šeštadienį Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) paskelbė, kad Azijoje pasklidusi paslaptinga ir mirtina kvėpavimo takų liga tapo "pasauline grėsme sveikatai" ir išplatino kreipimąsi į keliautojus bei oro kompanijas, kuriame išvardijo šios ligos požymius.
Virusas
Išplatindama retai skelbiamą "ypatingąjį kelionių patarėją", Jungtinių Tautų (JT) sveikatos agentūra pranešė, kad šeštadienį Vokietijoje buvo išlaipintas ir į Frankfurto miesto infekcinę ligoninę paguldytas iš Niujorko į Singapūrą skridęs sergantis keleivis.

Pasak Ženevoje įsikūrusios institucijos atstovo spaudai, taip pat esama pranešimų, kad du žmonės mirė Kanadoje, taigi nuo pirmąkart vasario mėnesį Kinijoje diagnozuoto sunkaus ūminio kvėpavimo takų sindromo (SARS) jau mirė aštuoni žmonės. SARS yra atipinis plaučių uždegimas, kurio sukėlėjas vis dar nežinomas.

Tarp ligos aukų yra amerikiečių verslininkas, kuris po apsilankymo Šanchajuje susirgo atvykęs į Hanojų. Ketvirtadienį šis vyras mirė Honkonge, kur užregistruoti dar 47 šios ligos atvejai.

Baiminamasi, kad Hanojuje sindromu gali būti užsikrėtęs dar 41 žmogus. Apsikrėtusiųjų SARS taip pat yra Indonezijoje, Filipinuose, Singapūre ir Tailande.

"Dabar SARS sindromas tapo pasauline grėsme sveikatai", - teigiama PSO generalinės direktorės Gro Harlem Brundtland (Gro Harlem Bruntland) pranešime.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.