aA
58 metų liaudies medicinos žinovė, dailininkė Nijolė Smilgienė gerai prisimena, kaip prieš trylika metų pasikvietė į Lietuvą gruzinę Leną Lolišvili, kurią susitiko Maskvoje. Dirbdama „Žinijos“ draugijoje, N.Smilgienė rūpinosi medicinos, sporto ir antialkoholinės propagandos skleidimu.
Burtininko mistika
Burtininko mistika
Tuo metu kilo didžiulis susidomėjimas iki tol uždrausta sritimi – liaudies medicina, žiniuoniais, aiškiaregiais.

Į „Žiniją“ pradėjo kreiptis žmonės, tvirtinantys, kad turi nepaprastų galių.

N.Smilgienė irgi tuo susidomėjo. Juolab kad trejų metų duktė sunkiai sirgo, gydytojai buvo atsisakę ją toliau gydyti.

Susitiko Džunos mokykloje

Tapusios ūkiskaitine įmone „Žinijos“ darbuotojai važinėjo į daugelį Rusijos miestų, dalyvavo įvairiuose seminaruose, ieškojo įdomių žmonių, galinčių patraukti publikos dėmesį.

Taip N.Smilgienė atsidūrė Džunos Davitašvili įkurtoje personalinėje įmonėje, kur buvo mokoma jos gydymo metodo. Ten vilnietė nuvyko, tikėdamasi į Lietuvą pasikviesti pačią Dž.Davitašvili.

Garsioji gruzinė iš pradžių mielai sutiko atvykti.

„Žinija“ jau ėmė planuoti renginius, bet vėliau Džuna atsisakė, nutarusi verčiau vykti į konferenciją tolimesniame užsienyje.

Dž.Davitašvili mokykloje mokėsi ir L.Lolišvili, ten N.Smilgienė su ja ir dar keliomis mokyklos lankytojomis ir susipažino.

Vilnietė prisiminė, kad susišnekėti su L.Lolišvili buvo labai sunku – rusiškai ji kalbėjo su sunkiai suprantamu akcentu.

Buvo pakviesta pasišnekėti

Pirmą kartą L.Lolišvili į Vilnių buvo pakviesta tiesiog pasišnekėti su „Žinijos“ veikloje dalyvavusiais medikais.

Pasklidus gandams apie paslaptingąją gruzinę, draugijos koridorius užplūdo ligoniai. Į salę susirinkus medikams, gruzinė atsakinėjo į jų klausimus, kai kam parodė ir savo sugebėjimus.

Tą kartą L.Lolišvili buvo apsistojusi N.Smilgienės bute.

Vėliau gruzinė į Lietuvą buvo atvykusi dar porą kartų, ėmė važinėti ir po rajonus.

„Žinijos“ draugijoje aiškiaregiai ir pranašautojai tuo metu keitė vienas kitą.

Pirmieji įvertino menininkai

„Žinijos“ draugijos valdybos pirmininkas, Teisės universiteto docentas, filosofas Saulius Kanišauskas gerai prisimena L.Lolišvili atvykimą į Lietuvą.

1990-ųjų pabaigoje ar 1991-ųjų pradžioje S.Kanišauskas atėjo į „Žiniją“, kur vyko draugijos darbuotojų susitikimas su L.Lolišvili. Ką tik atvykusi iš Gruzijos moteris pasakojo, kad anksčiau dirbo kirpėja, pakvietė pasitikrinti kiekvieno jų energetiką.

Pabendrauti su šia aiškiarege ateidavo mokslininkai, dailininkai, aktoriai – jie dabar tapo garsūs. Bet S.Kanišauskas jų pavardžių sakyti nenorėjo.

Šie susitikimai būdavo įvardijami kaip paskaitos, ir L.Lolišvili už tai gaudavo honorarą.

Su motina gyvena ir vaikai

Vilniuje gyvena ne tik L.Lolišvili, bet ir trys jos vaikai su šeimomis: sūnūs Davidas ir Visarionas bei duktė Maja. Vyriausiasis sūnus Giorgijus su savo šeima gyvena Gruzijoje, Rustavio mieste.

Šią savaitę surinkus Vilniuje gyvenančių L.Lolišvili vaikų telefonus, kuriuos jų artimieji turėjo Gruzijoje, pasigirsta cypiantis signalas ir pranešama, kad šis telefono numeris yra išjungtas.

"Lietuvos rytas"