aA
Šeštadienį įvyko ženklių pasikeitimų Kinijos valdančiajame elite - komunistams įprastos pompastiškos ceremonijos metu prezidentu buvo paskirtas Hu Jintao (Hu Dzintao), tačiau įtakingą kariuomenės vado postą ir toliau užims jo pirmtakas Jiang Zeminis (Dziang Dzeminis).
Jiang Zeminis ir Hu Jintao
Jiang Zeminis ir Hu Jintao
© EPA-ELTA
J.Zeminiui baigus dešimties metų kadenciją, jo įgaliojimus perėmė 60-metis H.Jintao, ir nuo 1949 metų, kai buvo įkurta Komunistų partija, tai laikytina pirmuoju civilizuotu valdžios perdavimu.

Tačiau J.Zeminis, nors ir užleidęs prezidento kėdę, buvo perrinktas valstybinės Centrinės karinės komisijos (CKK) pirmininku, taigi dar kurį laiką liks aukščiausiu Kinijos vadovu.

CKK vadovas savo rankose turi didžiulę galią. Šį postą J.Zeminio pirmtakas Deng Xiaopingas (Deng Siaopingas) užėmė visą dešimtmetį ir turėjo taip vadinamo "aukščiausiojo vado" įgaliojimus.

Iš esmės aukščiausią Kinijos valdžią šis postas suteikia ne H.Jintao, o J.Zeminiui, kadangi tas, kuris kontroliuoja 2,5 mln. karių turinčią armiją, tas nuo seno kontroliuoja ir milžinišką šalį.

Kaip numato Komunistų partijos nuostatai, į kiekvieną šių postų buvo iškelta tik po vieną kandidatą, kurie Nacionalinio liaudies kongreso plenarinėje sesijoje, vykusioje Pekino Didžiojoje liaudies susirinkimų salėje, buvo išrinkti penkerių metų kadencijai.

60-metis ministro pirmininko pavaduotojas Wen Jiabao (Ven Dziabao) sekmadienį perims premjero postą iš 74 metų Zhu Rongji (Džu Žongzi). Kartu jam atiteks ir rūpesčiai dėl augančios bedarbystės, kaimo gyventojų nepasitenkinimo bei augančio atotrūkio tarp turtuolių ir vargšų.

Pernai lapkričio mėnesį Jiang Zeminas perdavė Hu Jintao Komunistų partijos vadovo pareigas. Taip buvo pradėtas valdančiojo elito kartų keitimas - pirmas tvarkingas valdžios perdavimas nuo 1949 metų, kai komunistai atėjo į valdžią.

Kai Wen Jiabao perims ministro pirmininko postą, kartu jis paveldės ir daugelio gerbiamo savo pirmtako Zhu Rongji naštą.

Wen Jiabao turės užtikrinti, kad Kinijos ekonomika veiktų visu pajėgumu, augdama mažiausiai septyniais procentais per metus, ir galėtų aprūpinti darbu milijonus iš valstybinių fabrikų atleidžiamų darbininkų.

Be to, jam teks spręsti sunkias problemas dėl galybės bankų sistemos suteiktų blogų paskolų, augančio atotrūkio tarp turtuolių ir vargšų, mažų ūkininkų pajamų, ir daugiau kaip 100 mln. kaimo darbininkų, kurie užplūdo miestus, ieškodami darbo.

Tuo tarpu 2 900 narių turinčio Kinijos parlamento pirmininku šeštadienį penkerių metų kadencijai buvo paskirtas artimas Jiang Zeminio (Dziang Dzeminio) bendražygis Wu Bangguo (U Bangguo).

Už tai, kad 61 metų Wu pakeistų į užtarnautą poilsį išeinantį 74-erių Li Pengą (Li Pengą), balsavo 2 918 deputatų.

Trys delegatai susilaikė, vienas balsavo už pasitraukiantį parlamento vadovą Li Pengą, du - už kadenciją baigiantį ministrą pirmininką Zhu Rongji (Džu Žongdzį), vienas - už vicepremjerą ir kandidatą į naujuosius premjerus Wen Jiabao (Ven Dziabao) ir vienas - už Li Ruihuaną (Li Žuihuaną), kuris baigia vadovauti patariamajam organui - Kinijos liaudies politinei konsultacinei konferencijai.

W.Bangguo, gavęs Nacionalinio liaudies kongreso Nuolatinio komiteto pirmininko pareigas, oficialiai tampa aukščiausią politinę valdžią turinčios Kinijos institucijos vadovu, bet iš tikrųjų šis organas tėra tik savo nuomonės neturintis parodomasis susirinkimas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.