aA
Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas paragino Seimą suteikti teisę savivaldai tvarkyti žemės grąžinimo reikalus. Kaip pranešė Vilniaus miesto savivaldybė, penktadienį A.Zuokas raštu paprašė Seimą parengti ir priimti Žemės įstatymo pataisas, suteikiančia savivaldai teisę skirstyti žemę, kaip tai numato ir ES įstatymai.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas
© ELTA
Pasak A.Zuoko, jei savivaldybėms bus suteikta teisė žmonėms grąžinti žemę, pavyks išvengti "pažeidimų, susijusių su žemės grąžinimu Vilniaus miesto teritorijoje".

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, už žemėtvarkos darbus yra atsakingos apskričių viršininko administracijos.

Tačiau, anot Vilniaus mero, "apskritys nepajėgios įveikti joms tenkantį darbo krūvį".

"Keleto pastarųjų metų patirtis rodo, kad Vilniaus apskrities žemėtvarkininkams nesąžiningai atliekant savo darbą, iš neteisėto žemės grąžinimo pelnosi tiek patys žemėtvarkininkai ir jų giminaičiai, tiek kiti suinteresuoti asmenys", - rašoma A.Zuoko kreipimesi į Seimą.

Pastarosiomis savaitėmis spaudoje pasirodė pranešimų apie tai, kad Vilniaus žemėtvarkininkai, užuot žemę grąžinė teisėtiems jos savininkams, pasinaudodami tarnybine padėtimi, neteisėtai tarpusavyje dalijosi žemės sklypus.

Nepasitenkinimą žemės reformos eiga Vilniaus apskrityje kovo pradžioje pareiškė ir prezidentas Rolandas Paksas, susitikęs su apskrities vadovais.

Iki šiol Vilniaus apskrityje nuosavybės teisės atkurtos tik 67,17 procentų gyventojų, pateikusių prašymus dėl sovietmečiu nacionalizuotos žemės grąžinimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.