aA
Kancleris Gerhardas Schroederis (Gerhardas Šrėderis) penktadienį sakė, kad Vokietija, Prancūzija, Rusija, Kinija ir dauguma kitų Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos narių vis dar mano, kad Iraką galima nuginkluoti taikiomis priemonėmis ir kad ginklų inspekcijos turėtų tęstis.
Jacques Chirac ir Gerhard Schroeder
Jacques Chirac ir Gerhard Schroeder
© EPA-ELTA
"Vis dar įmanoma išspręsti šį konfliktą taikiai", - sakoma G.Schroederio metiniame pranešime, kurį jis padarė Vokietijos parlamente.

"Kartu su savo draugais prancūzais, su Rusija, Kinija ir Saugumo Tarybos dauguma mes esame labiau nei kada nors įsitikinę, jog Iraką galima nuginkluoti taikiomis priemonėmis", - pažymėjo kancleris.

Jungtinės Valstijos ir Britanija sutiko tęsti iki pirmadienio derybas dėl rezoliucijos, atveriančios kelią kariniams veiksmams Irake, nors, kai kurių diplomatų teigimu, jos gali nutarti apskritai neteikti dokumento balsavimui.

Jungtinės Valstijoms reikia mažiausiai devynių balsų 15 narių Saugumo Taryboje, kad rezoliucija būtų patvirtinta. Tačiau tuo metui, kai Prancūzija grasina rezoliuciją vetuoti, nė viena iš šešių neapsisprendusių šalių neskelbia, jog parems dokumentą.

Per uždarą posėdį ketvirtadienį jos paskelbė pateiksiančios savo iniciatyvą ir mėginsiančios ją suderinti su Britanija, kuri Irako prezidentui Saddamui Husseinui (Sadamui Huseinui) pateikė šešis reikalavimus siekiant išvengti karo.

G.Schroederis, kurio antikarinė pozicija labai nepatiko Vašingtonui, sakė, kad pastarojo meto JT ginklų inspektorių pranešimai rodo, jog Bagdadas aktyviau bendradarbiauja ir naikina savo raketas "al-Samoud".

"Plėsdami inspekcijas galime ilgam ir patikimai nuginkluoti (Iraką), štai kodėl mums buvo ir yra teisinga atkakliai laikytis taikos logikos, o ne pradėti vadovautis karo logika", - sakė jis.

G.Schroederis teigė, jog Irakas privalo laikytis tarptautinių nusiginklavimo režimų, kad pagaliau būtų panaikintos šalį nuskurdinusios ekonominės sankcijos.

G.Schroederis taip pat sakė, kad Vokietija savo įsipareigojimus galėtų įgyvendinti tik "daugiapoliniame pasaulyje, kuriame viešpatauja taika ir teisingumas", jei veiktų per tvirtą, vieningą Europą.

Jis neužsiminė apie "dviejų greičių" Europos Sąjungos principą, pagal kurį ES branduolį sudarytų glaudžios integracijos siekiančios šešios jos įkūrėjos, o šalia šlietųsi laisvesnių santykių pageidaujančios valstybės, kaip Britanija.

Ankstesniuose žiniasklaidos pranešimuose spėta, jog jis gali užsiminti apie šį principą, aptartą šį mėnesį įvykusiame susitikime su Italijos ministru pirmininku Silvio Berlusconi (Silvijumi Berluskoniu), tuo metu, kai ES skaldo gilūs nesutarimai dėl Irako krizės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.