aA
Lietuvos premjeras Algirdas Brazauskas siūlo Lenkijos lietuvių švietimo problemas spręsti pariteto principu. "Aš manyčiau, kad kaip ir švietimo, taip ir visi kiti klausimai tautinių bendruomenių ir lenkų, ir lietuvių, ir vienoje, ir kitoje pusėje, klausimai turi būti sprendžiami paritetiniais pagrindais, o ne kokiais kitais metodais", - ketvirtadienį sakė A.Brazauskas, Seime atsakydamas į parlamentarų klausimus.
Algirdas Brazauskas
Algirdas Brazauskas
© ELTA
Konservatorius Vytautas Landsbergis teiravosi, ar Vyriausybė negalėtų skirti lėšų kelių lietuviškų mokyklų Lenkijoje išlaikymui, nes Varšuvos skiriamų lėšų nepakanka.

"Žinoma, Lietuvos valstybė keletą mokyklų galėtų išlaikyti. Tai nebūtų mums koks tai labai didelis nuostolingas dalykas, bet aš manau, kad čia yra principo klausimas", - sakė A.Brazauskas.

"Jeigu bus prieita išvada, kad reikia iš mūsų biudžeto išlaikyti, aš manau, mes paritetiniais pagrindais galime paprašyti Lenkijos Vyriausybės išlaikyti mokyklas Lietuvoje", - pridūrė jis. Lietuvos premjeras parlamentarams pažadėjo išsiaiškinti lietuviškų mokyklų Lenkijoje padėtį.

"Jeigu iš tikrųjų gresia toks dalykas, tai mes turime kategoriškai kelti klausimą prieš Lenkijos Vyriausybę", - sakė jis, kalbėdamas apie galimą kai kurių lietuviškų mokyklų uždarymą dėl nepakankamo finansavimo.

Lenkijos lietuvių bendruomenės teigimu, dėl finansinių sunkumų pasienyje su Lietuva esančiuose Seinų ir Punsko valsčiuose gali būti uždarytos 7 lietuviškos mokyklos. Protestuojant prieš galimą mokyklų uždarymą praėjusią savaitę prie jų buvo iškeltos Lenkijos vėliavos su juodais kaspinais.

Tačiau praėjusios savaitės pabaigoje Varšuvoje su Lietuvos prezidentu Rolandu Paksu susitikęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis (Kvasnevskis) pareiškė negailėsiąs pastangų, kad lietuviškos mokyklos išliktų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.