aA
Vakar Vilniaus apygardos administracinis teismas priėmė piliečio Romualdo Lanko ieškinio pareiškimą atsakovei - Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.
Romualdas Lankas
Romualdas Lankas
© "Lietuvos žinios"
Visuomenės veikėjas ir Sąjūdžio laikų aktyvistas Romualdas Lankas LŽ prisipažino, kad kreiptis į teismą jį paskatino teisinė įstatymų painiava. Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymas, priimtas 1994 metais, sovietinės armijos prievolininkams dvejų ar trejų metų tarnybos neprilygino pensijų draudimo stažui.

Diskriminacija

Pasak Lanko, jo tarnyba sovietinėje kariuomenėje buvo prievartinis darbas. Tuo tarpu Pensijų įstatyme teigiama, jog draudimo stažui prilyginami įvairūs laikotarpiai, išskyrus tikrosios karinės tarnybos prievolininkų (būtinosios tarnybos karių) tarnybos laiką.

Stažas pensijų draudimui įskaitomas dirbusiems, o paskui perėjusiems tarnauti Lietuvai sovietų saugumo pareigūnams, buvusiems getų ir prievartinių stovyklų kaliniams bei tremtiniams.

"Argi tarnyba kariuomenėje okupacijos laikais nebuvo prievartinė? - klausė Lankas. Kodėl tada tremtiniams - vienokios išlygos, o man, ne savo noru paimtam tarnauti, - kitokios? Manau, pagal Konstituciją visi asmenys yra lygūs, negalima žmogaus teisių varžyti ir teikti privilegijų".

Okupacinio režimo aukos

Lankas priminė 1990 metų kovo 27-osios įvykius. Paskelbus nepriklausomybę 38 jaunuoliai, vengdami tarnauti okupacinėje kariuomenėje, slėpėsi psichiatrijos ligoninėje. Kai kuriuos iš jų sovietų desantininkai sumušė, vėliau tie vaikinai buvo prievarta išvežti į Rusijos gilumą. Tada tokius jaunuolius dauguma laikė didvyriais, o sykiu - ir okupacijos aukomis. Tuo tarpu tarnavusieji sovietinėje kariuomenėje iki nepriklausomybės atkūrimo neteko draudimo stažo.

"Tai bus aktualu daugeliui vyrų, nes sulaukę pensinio amžiaus jie apsižiūrės, kad stinga stažo. Juk pensija skaičiuojama ir už išdirbtus metus. Tai neteisinga", - sakė Lankas. Jis tarnavo armijoje nuo 1961 iki 1963 metų, todėl prašė Administracinio teismo savo tarnybą pripažinti kaip priverčiamąjį darbą okupacijos metais ir prilyginti tarnybos laiką bendram valstybinio socialinio draudimo stažui.

Principo reikalas

Paklaustas, kodėl meta iššūkį Vyriausybei, Lankas atsakė: "Tai principinis klausimas, juolab jog man ne toks svarbus pensijai gauti skaičiuojamas darbo stažas. Svarbu, kad būtų atkurta teisybė ir teisingumas".