aA
Penktadienį Irakas įteiks Jungtinėms Tautoms naują ataskaitą apie juodligės sukėlėjų atsargas, kurias jis teigia sunaikinęs prieš 12 metų, ketvirtadienį pranešė diplomatai. Kiek vėliau bus įteikti ir dokumentai apie nervus paralyžiuojančias dujas VX, sakė diplomatai.
Vykstant Bagdado nuginklavimo procesui, penktadienį Irako valdžios tarnybos įteiks ataskaitą apie juodligės sukėlėjus, o per kelias artimiausias dienas - antrą ataskaitą apie VX, sakė vienas diplomatas.

JT ginklų inspektorių atstovas spaudai Hiro Ueki (Hiras Uekis) kovo 3 dieną pranešė, kad Irako pareigūnai Jungtinėms Tautoms pažadėjo maždaug per savaitę pateikti ataskaitą dėl VX ir juodligės sukėlėjų.

"Tada jie mums sakė, kad ataskaitą turėtų pateikti per savaitę", - ketvirtadienį sakė H.Ueki agentūrai AFP.

"Ataskaita bus išnagrinėta JT ekspertų Niujorke", - pridūrė jis.

Siekdama užsitikrinti JT Saugumo Tarybos narių paramą antrosios rezoliucijos dėl Irako projektui, Britanija pasiūlė pateikti Bagdadui šešias konkrečias sąlygas, kurias įvykdęs jis galėtų išvengtų karo. Tarp šių sąlygų yra ir reikalavimas atiduoti visas sukauptas juodligės sporų atsargas ir kitus bakteriologinius bei cheminius ginklus.

Sekmadienį JT ir Irako pareigūnai Bagdade surengė daugiau nei tris valandas trukusį susitikimą, kurio metu aptarė cheminių ir bakteriologinių ginklų paieškos "techninius" klausimus.

Prezidento Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) patarėjas Ameras al-Saadi (Amiras Saadis) sekmadienį sakė, kad pastarosiomis savaitėmis netoli Bagdado atlikti kasinėjimai įrodė, jog Irakas 1991 metais sunaikino didelį kiekį uždraustų ginklų ir jų komponentų.

Pasak jo, per kasinėjimus į pietvakarius nuo Bagdado esančioje Azizijos oro pajėgų bazėje buvo rasta beveik visų 157 sunaikintų bombų su nuodingosiomis medžiagomis, daugiausiai juodligės sukėlėjais, skeveldrų. Šios skeveldros kartu su žemės mėginiais bus perduoti JT ekspertams, kurie nustatys, koks kiekis juodligės sukėlėjų buvo sunaikintas šioje vietovėje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.