aA
Už Referendumo įstatymo nustatytos parašų rinkimo tvarkos pažeidimą grės piniginė bauda. Seimas ketvirtadienį priėmė Administracinės teisės pažeidimų kodekso (ATPK) papildymus, nustatančius atsakomybę už parašų rinkimų tvarkos pažeidimą.
parašas
parašas
Už parašų rinkimo tvarkos pažeidimą bus baudžiama nuo penkių šimtų iki vieno tūkstančio litų bauda, už pakartotiną pažeidimą - bauda nuo vieno iki dviejų tūkstančių litų.

Seimas neseniai priėmė Referendumo įstatymo pataisas, kuriomis nustatė, jog draudžiama atlyginti už piliečių pasirašus dėl referendumo surengimo. Taip pat Seimas nustatė, jog piliečių parašai gali būti renkami viešose vietose ir gyvenamosiose patalpose.

Šiuo metu parašai yra renkami surengti referendumą dėl Seimo rinkimų sistemos keitimo, atsisakant rinkti parlamentarus pagal partijų sąrašus.

Referendumo iniciatoriai, tarp kurių yra ir vienas turtingiausių Seimo narių Ekonomikos komiteto pirmininkas Viktoras Uspaskichas, turi iki gegužės 19 dienos surikti ir Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) įteikti ne mažiau kaip 300 tūkst. parašų.

Jeigu tiek parašų nebus surinkta, referendumas nebus rengiamas. Referendumo, kuriuo taip pat siekiama nustatyti Seimo narių atšaukimo tvarką, iniciatyvai nepritaria nei valdančiosios, nei opozicinės partijos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.