aA
Turkijos konstitucinis teismas ketvirtadienį uždraudė Liaudies demokratijos partiją (HADEP), nutaręs, jog ji palaiko artimus ryšius su kurdų sukilėliais. Tai viena iš daugelio politinių partijų, kurias NATO narė ir kandidatė į Europos Sąjungos (ES) nares Turkija uždraudė, nepaisydama Vakarų šalių kritikos dėl demokratijos pažeidimų.
Teismas
Konstitucinio Teismo pirmininkas teisėjas Mustafa Buminas teisme susirinkusiems žurnalistams pranešė, jog teismas pripažino, kad HADEP "padėjo ir kurstė teroristinę organizaciją", tai yra Kurdistano darbininkų partiją (PKK).

HADEP ilgą laiką neigė kaltinimus, jog ji palaiko tiesioginius ryšius su PKK, kuri ilgą laiką kovojo dėl Pietryčių Turkijoje gyvenančių kurdų nepriklausomybės arba savivaldos.

HADEP nedalyvavo pernai lapkričio mėnesį įvykusiuose Turkijos visuotiniuose rinkimuose, tačiau rėmė Demokratinę liaudies partiją (DEHAP), kuri kurdų dominuojamoje Pietryčių Turkijoje susilaukė didelės paramos, tačiau negavo nė vienos parlamento vietos.

Konstitucinis Teismas taip pat uždraudė 46 aukštiems HADEP nariams dalyvauti politinėje veikloje penkerių metų laikotarpiu.

Turkija kaltina PKK dėl daugiau kaip 30 000 žmonių mirties per 16 metų trukusį ginkluotą sukilimą. Ankara imasi griežtų priemonių prieš separatistinių nuotaikų apraiškas politikoje.

HADEP yra didžiausia iš kurdų partijų, kurias uždraudė Turkijos teismai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.