aA
Serbijos vyriausybė paskelbė nepaprastąją padėtį ir pažadėjo sučiupti nusikaltėlių gaujos, kaltinamos premjero Zorano Džindžičiaus nužudymu, narius.
Zoranas Džindžičius
Zoranas Džindžičius
© EPA-ELTA
Reformų šalininkas Z.Džindžičius, kuris stengėsi transformuoti šalį į vakarietiškos demokratijos valstybę, trečiadienį buvo nušautas prie pagrindinių vyriausybės rūmų Belgrade. Šis nusikaltimas sukrėtė Serbiją ir privertė susirūpinti Vakarų valstybes.

Vyriausybė paskelbė nepaprastąją padėtį, kuri reiškia, kad kariuomenė perima policijos funkcijas ir kad gali būti apribotos piliečių teisės. Premjero nužudymu vyriausybė apkaltino vadinamąją Zemuno gaują - nusikaltėlių grupuotę, pramintą Belgrado priemiestinio rajono vardu.

"Šis nužudymas... yra šio nusikalstamo klano mėginimas sukelti šalyje chaosą, įstatymų nepaisymą ir baimę. Nužudymas ...yra šios grupės mėginimas sustabdyti kovą su organizuotu nusikalstamumu ir išvengti areštų", - sakoma vyriausybės pareiškime, kuris buvo paskelbtas po skubaus posėdžio.

Vyriausybė paskelbė trijų dienų gedulą ir pranešė, kad ketvirtadienį ryte parlamente bus surengtas gedulingas paminėjimas. Z.Džindžičius yra pirmasis Europos šalies vyriausybės vadovas, nužudytas nuo Švedijos premjero Olofo Palme (Olovo Palmės) nužudymo 1986 metais.

Vakarų valstybių lyderiai, kurie po 10-ojo dešimtmečio Balkanų karų buvusios Jugoslavijos teritorijoje dislokavo tūkstančius NATO taikdarių, apkaltino ekstremistus mėginimais grąžinti S.Miloševičiaus eros chaosą ir nestabilumą.

Serbijos vyriausybės pareiškime nurodyta apie 20 numanomų Zemuno gaujos lyderių, tarp jų - buvęs specialiosios policijos, vadinamųjų raudonųjų berečių, kurios dalyvavo 10-ojo dešimtmečio Balkanų karuose, vadas Miloradas Lukovičius, pravarde Legija.

Tarp nusikaltėlių vadeivų minimas ir Dejanas Milenkovičius, kurį policija kaltina mėginimu nužudyti Z.Džindžičių praėjusį mėnesį, kai į premjero kortežą staiga pasuko sunkvežimis. Pats premjeras šiuo incidentu tada apkaltino nusikaltėlių organizacijas.

Apie jokius areštus oficialiai nepranešama, bet vietos žiniasklaida nurodo, kad sulaikyti du ar trys žmonės. Valstybinė televizija parodė numanomų Zemuno gaujos lyderių nuotraukas, o policija Belgrado gatvėse tikrina automobilius.

Vyriausybė paragino žiniasklaidos priemones laikytis jos pozicijos ir pagrasino sustabdyti licenciją, jei šios taisyklės bus pažeistos. "Svarbiausias šio posėdžio dalykas buvo pasakyti jums nedaryti nieko, kas galėtų pakenkti tyrimui", - žurnalistams sakė premjero pavaduotojas Žarko Koračas (Žarkas Koračas), kuris premjero nužudymą pavadino "karo paskelbimu".

Premjero nužudymo vietoje šimtai žmonių deda gėles ir uždega žvakutes, visur plevėsuoja iki pusės nuleistos vėliavos. Z.Džindžičius yra aukščiausio rango politikas iš kelių valstybės veikėjų, kurie buvusioje Jugoslavijoje buvo nužudyti per pastaruosius trejus metus. Nužudymai iš keršto regione yra dažnas reiškinys.

Zemuno gaujoje yra maždaug 200 nusikaltėlių, kuriems vadovauja apie 20 lyderių. Jau išduoti orderiai suimti visus nusikaltėlius, priklausančius šiai gaujai, kuri laikoma atsakinga už visus įžūlius serbų politikų, verslininkų ir specialiųjų tarnybų vadovų nužudymus per pastaruosius 10 metų.

Vyriausybės pranešime sakoma, kad orderiai suimti šios didžiausios nusikaltėlių gaujos buvusios Jugoslavijos teritorijoje narius turėjo būti pasirašyti trečiadienį.

Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas pareiškė užuojautą Serbijos Vyriausybei ir šalies žmonėms dėl premjero Zorano Džindžičiaus žūties.

"Lietuvos Respublikos Vyriausybės vardu reiškiu gilią užuojautą Serbijos Respublikos Vyriausybei ir visiems Serbijos žmonėms, žuvus ministrui pirmininkui Zoranui Džindžičiui", - sakoma A.Brazausko nusiųstoje užuojautoje, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

50-ties metų Z.Džindžičius trečiadienį buvo nušautas automobilių stovėjimo aikštelėje prie Serbijos vyriausybės rūmų Belgrade. Iš karto po šio nusikaltimo pradėta nuogąstauti, kad kruvino konflikto nualintas regionas vėl gali būti destabilizuotas.

Serbijos prezidento pareigas einanti Nataša Mičič po premjero nužudymo trečiadienį šalyje paskelbė nepaprastąją padėtį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.