aA
Europos Parlamentas gali atidėti kitą mėnesį numatytą stojimo sutarties pasirašymą su dešimčia Europos Sąjungos kandidačių dėl nesutarimų, kilusių sprendžiant plėtros finansavimo klausimus, trečiadienį pranešė Europarlamento atstovas spaudai.
Europos Sąjunga
Tačiau jis pabrėžė, kad šis atidėjimas neturės įtakos tolesniems plėtros planams, pagal kuriuos dešimt, daugiausiai buvusių Rytų Europos, valstybių 2004 metų gegužės 1 dieną turėtų tapti ES narėmis.

"Dabar mes susidūrėme su tikra problema..., nes Taryba (ES lyderiai) nepasitarusi su Parlamentu vienašališkai patvirtino biudžetą", - sakė Europos Parlamento pirmininkas Patas Coxas (Patas Koksas).

"Tai problema, kuri gali būti išspręsta, ir Europos Parlamentui tada nebebūtų jokio poreikio atidėti balsavimą dėl pritarimo. Tačiau žinoma, Europos Parlamentas turi teisę imtis tokio žingsnio", - sakė jis.

Šiuo metu ES rotacine tvarka pirmininkaujanti Graikija yra numačiusi, kad stojimo sutarties pasirašymo ceremonija įvyks Atėnuose balandžio 16 dieną.

Praėjusį šeštadienį Malta pradėjo dešimties šalių kandidačių referendumų dėl narystės ES maratoną. Po maltiečių, kurie minimalia persvara pritarė šalies narystei ES, kovo 23 dieną euroreferendumą rengia Slovėnija.

"Niekas nekalba, kad būtų galima suabejoti dėl plėtros pradžios 2004 metų gegužės mėnesį termino. Vienintelis dalykas, dėl kurio dvejojama... tai sutarties pasirašymo data. Tačiau net to mes visai nenorime", - sakė parlamento atstovas spauda.

Europos Parlamentas stojimo sutartį turėtų tvirtinti balandžio 9 dieną.

Tačiau Europarlamentą erzina tai, kad šalys kandidatės beveik nesikonsultuoja su juo dėl plėtros biudžeto. Europarlamentarai jau kreipėsi į Graikiją su prašymu išaiškinti padėtį, tačiau Atėnai kol kas nepateikė deramo atsakymo.

"Tai ne būdas spręsti klausimą, kuris yra ne tik itin komplikuotas teisiniu, techniniu ir finansiniu atžvilgiu, tačiau taip pat išsiskiria reikšminga politine dimensija", - sakė atstovas.

"Mums ima atrodyti, kad prezidentūra ar apskritai Taryba - bent jau oficialiu lygiu - reikiamai neįvertino politinės dimensijos ", - sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.