aA
Vaikams skirtas televizijos kanalas "Fox kids" visame pasaulyje transliuoja animacinį serialą-šou, kurio vienas iš ryškiausių personažų - nepakenčiama storulė lietuvė akiniuotė, vardu Polly.
"Vaikai iš 402-osios klasės"
"Vaikai iš 402-osios klasės"
© "Lietuvos žinios"
Kaip rašo dienraštis "Lietuvos žinios", serialas "Vaikai iš 402-osios klasės" pasakoja apie mokinių gyvenimą. Mažoji Polly nėra pagrindinė serialo herojė, tačiau, pasak dienraščio, pilka asmenybe jos irgi nepavadinsi.

Spigiu balsu kalbanti įkyri mergiotė reikalauja, kad visi jos mokykloje mokytųsi lietuvių kalbos ir istorijos, bendraklasiams primygtinai bruka pirkti šaukštelius su senovės lietuvių atvaizdais. Kitoje istorijoje diskutuojant apie įvairias pasaulio kultūras pareiškia, kad Kinijos civilizacija neturi nieko, ko nebūtų pavogusi iš Lietuvos.

Dienraščio teigimu, serialo vaikams veikėja itin papiktino Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentą Liutaurą Varanavičių.

"Šis atvejis yra žiaurus. Mergaitė yra labai negatyvi, įžūli, įkyri herojė. Gana drastiškas vaizdelis, kai ji rėkia, jog visi mokykloje turėtų mokytis lietuvių kalbos ir istorijos", - teigė tarptautiniu šalies įvaizdžiu susirūpinęs LFF prezidentas.

L.Varanavičiaus teigimu, vien jo matytame apie ketvirtį valandos trunkančiame filme Lietuva buvo paminėta bent 10 kartų. Tuo tarpu literatūrologas Paulius Subačius "Lietuvos žinioms" teigė, kad lietuviai turėtų didžiuotis, jog apie juos sužino daugiau žmonių.

"Tai byloja, kad Lietuva kaip vardas atsiranda tam tikrame populiarios kultūros žodyne, nes anksčiau Lietuvos vardas buvo žinomas tik politikams, geografams", - sakė jis.

Literatūrologo nuomone, nekeista, kad pasaulio populiarioje kultūroje Lietuva dar atrodo nedemokratišku laukinių kraštu. Tačiau jis pabrėžė, kad tai neturi jokios įtakos užsienio šalių elito požiūriui.

"Kaip nedaro įtakos horoskopai ar pasakos apie marsiečius ir mėnulėnus", - juokavo P.Subačius. Jis pridūrė, jog būtų maloniau, jei ir pasaulio popkultūroje mūsų įvaizdis būtų kitoks.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.