aA
Klausimas

Gerbiamoji daktare,

Praeitais metai apie 4 mėn. kamavo krūtų skausmai, dar negeriant jokių vaistų. Man 21. Pradėjau gerti Harmonet išrašius gydytojai tuo pat metu, kai ir pradėjau nuolatinį lytinį gyvenimą. Netiko. Buvau JAV ir perėjau į Trivora. (Jų sudėtis yra: 6 tabletės-levonogestrel 0,05mg, estradiol 0,03mg, 5 tabletės- atitnkamai 0,075 ir 0,04, ir 10 tablečių-0,125 ir 0,03, paskutines 7 nieko neturi.) Jaučiuosi nuo jų pakankamai gerai. Dabar dėl to, kad vasarą krūtys labai skaudėjo ir ne tokiu skausmu kaip per mėnesines, pasitikrinau juos pas mamologą, pasidariau mamogramą. Man lengva mastopatijos forma ir tikriausiai hormonų sutrikimai. Jokių vaistų neišrašė. Turiu tris klausimus, į kuriuos iš gydytojų nesulaukiau aiškaus atsakymo.

1) Ar man, kad nepakenkti krūtims reikia pereiti į kontraceptikus su mažesne estrogeno doze? Į kokius jei taip? ( nors tų stiprių skausmų jau nėra, krūtys tik prieš mėnesines padidėja ir skauda) Gydytoja patarė pabandyt, bet nėra įsitikinus. Lytinis potraukis irgi mažėja geriant tabletes.

2) Skaičiau, kad sergant mastopatija yra daug didesnė tikimybė susirgti vėliau vėžiu. http://akapelwa.narod.ru/Mastopatia.html Dėl to ramiai nemiegu, nes ir giminėj daug kas sirgo, močiute krūtų vėžiu. Gimdyt ruošiuosi po kokių 2 metų, nors greitai išteku. Kaip visiškai atsikratyti mastopatijos?

3) Ar man tiktų šie kiniečių žolelių vaistai, atrodantys labai efektyvus ( jei jums nesunku pasižiureti rusiškai)? http://www.mastopatia.ru/lekvo.html

Labai dėkoju

Atsakymas

Labai daug prirašėte, turbūt Jums tai didelė problema. Turiu Jus nuraminti -nepergyvenkite, greičiau gimgykite ir mastopatija dings.

Yra nustatyta, kad didžiausias vaidmuo hormoniniame krūties funkcijos reguliavime tenka estrogenui, progesteronui ir prolaktinui. Atlikti biologiniai tyrimai leidžia teigti, kad kombinuotuose hormoniniuose kontraceptikuose būtent gestageno poveikis estrogenų receptoriams ,,organuose - taikiniuose " apsprendžia subalansuotą hormoninį efektą. Nustatyta, kad trečios kartos gestagenai /dezogestrelis ir gestodenas / mažina krūties liaukos epitelio proliferaciją.

Gydomasis hormoninių kontraceptikų efektas pagrįstas tuo, kad ciklinė gonado tropinų sekrecija slopina ovuliaciją. Vartojant hormoninius kontraceptikus, ovuliacijos slopinimas nuo 40 proc iki 60 proc sumažina folikulinių cistų dažnumą, kurios netiesiogiai yra susijusios su krūties liaukos disfuncinėmis būklėmis. Dėl to sumažėja hiperplastiniai procesai krūties liaukoje. Pagal 1996 m. PSO rekomendacijas, viena iš hormonimių kontraceptikų vartojimo indikacijų yra krūtų cistinė fibrozinė liga.

Taigi kontraceptiką pasirinkite su trečios kartos gestagenu. Jį naudokite iki pat nėštumo. Jeigu giminėje yra sergančių krūties vėžiu, būtina draugauti su mamologu. Kontrolė būtina nors vieną kartą per metus. Nepergyvenkite ir ramiai miegokite, nes Jūs per jauna sirgti vėžiu. Žoliniai preparatai visada turi efektą. Tik neperdozuokite. Aš visada už homeopatinį gydymą.

Eugenija

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.