aA
Šiandien Vyriausybė patvirtino žymių Lietuvos visuomenės veikėjų laidojimo išlaidų dengimo taisykles, teigiama pranešime spaudai. Nustatyta, kad žymūs Lietuvos visuomenės veikėjai yra laidojami valstybės lėšomis. Laidojimo išlaidos negali viršyti 40 minimalių gyvenimo lygių (5000 litų).
Laidotuvės
© ELTA
Dėl laidojimo išlaidų apmokėjimo spręs laidojimo komisija, kurią, mirus žymiam visuomenės veikėjui, pagal atitinkamą veiklos sritį sudarys valstybės įstaiga ar institucija.

Pagal Tvarką bus dengiamos faktinės laidojimo išlaidos, patvirtintos laidojimo komisijos pateiktais dokumentais. Į išlaidas įeina viskas: nuo šaldytuvo palaikams nuomos iki kapo ženklo su užrašu. Tais atvejais, kai žymus Lietuvos visuomenės veikėjas yra miręs už Lietuvos ribų, o laidojamas (perlaidojamas) Lietuvoje, jo laidojimo (perlaidojimo) išlaidų dengimo dydį, atsižvelgdama į sudarytos laidotuvių komisijos pateiktus pasiūlymus, nustatys Vyriausybė.

Iki šiol nebuvo tokios vieningos tvarkos, pagal kurią, mirus žymiam visuomenės veikėjui, būtų sudaroma laidojimo komisija ir laidojimo išlaidos būtų apmokamos iš valstybės biudžeto. Išlaidos buvo dengiamos, kai į Vyriausybę buvo kreipiamasi kiekvienu konkrečiu atveju ir Vyriausybė dėl jo priimdavo atskirą sprendimą.

Kaip žurnalistams teigė finansų ministrė Dalia Grybauskaitė, reglamentuoti žymių visuomenės veikėjų laidojimo išlaidų dengimo tvarką nuspręsta praėjusių metų pabaigoje. Pasak jos, tuomet laidojimo komisija iš vienos visuomeninės organizacijos gavo ir Vyriausybei pateikė daugiau kaip 40 tūkst. litų sąskaitą, kurioje buvo "daug keistų ir nepagrįstų išlaidų".

Pasak jos, nors šią sumą Vyriausybė išmokėjo, tačiau nusprendė apibrėžti maksimalią laidojimo išlaidų sumą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.