aA
Per Prezidento Rolando Pakso inauguraciją vasario 26 dieną virš Vilniaus praskridę sraigtasparniai buvo ne karinio parado dalis. Pasirodo, jog šiais skrydžiais buvo siekiama sustiprinti oro erdvės apsaugą ir kontrolę.
Sraigtasparnis
Tokį atsakymą sraigtasparnių skrydžiams prieštaravęs sostinės meras Artūras Zuokas gavo iš Civilinės aviacijos direkcijos.

Meras pripažino ir tikėjęsis panašaus atsakymo, bet yra įsitikinęs, kad toks aukščiausių šalies pareigūnų elgesys – nesolidus. Sostinės vadovas apgailestavo, kad Prezidento institucija jau pirmosiomis darbo dienomis klaidina visuomenę.

„Tai – elementari apgavystė. Kvaila, kai prisidengus neva galimu pavojumi imituojamas paradas“, – kalbėjo A.Zuokas. Anot mero, tokiais savo veiksmais aukščiausi šalies pareigūnai iškilmes stebėjusius vilniečius pavertė asmenimis, kurie neva gali sukelti kažkokią grėsmę.

Meras priešinosi skrydžiams

Sostinės vadovas kategoriškai prieštaravo, kad per Prezidento inauguraciją virš Vilniaus skristų Karinių oro pajėgų naikintuvai ir sraigtasparniai.

Vėliau A.Zuokas savo nuostatą sušvelnino ir leido virš miesto skristi trims reaktyviniams lengvųjų atakų lėktuvams „L-39 Albatros“, bet tokio leidimo nedavė sraigtasparnių Mi-8 skrydžiams.

Tačiau inauguracinės komisijos narys, dabartinis Prezidento patarėjas Gintaras Šurkus tuomet teigė, kad sraigtasparniai skris: „Jeigu Vilniaus meras nenorėtų daryti to, ko reikia Lietuvai, tai jo nurodymų nebus paisoma“.

Į ginčą įtraukė kariškius

Tuomet, kai G.Šurkus taip kalbėjo, kariuomenės vadovybė jau buvo parengusi reikiamus įsakymus virš Vilniaus pakilti sraigtasparniams.

Tai prieš kelias dienas miesto vadovui patvirtino Civilinės aviacijos administracijos direktorius Kęstutis Auryla. Jis savivaldybę raštu informavo, esą per inauguraciją virš sostinės skridę sraigtasparniai Mi-8 atliko ne parodomąjį skrydį.

Karinės oro pajėgos vykdė kariuomenės vado generolo majoro Jono Kronkaičio vasario 17-osios įsakymą, kuriuo Prezidento inauguracijos dieną siekta sustiprinti oro erdvės apsaugą ir kontrolę.

Anot Civilinės aviacijos direkcijos, tokio pobūdžio skrydžiams miesto valdžios leidimas nėra būtinas. Imtis tokių priemonių J.Kronkaitį dar vasario 13 dienos įsakymu įpareigojo šalies krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius.

Saugojosi teroristų

Lietuvos kariuomenės vado atstovė spaudai Danguolė Bičkauskienė paaiškino „Lietuvos rytui“, kad sraigtasparnių skrydžiais buvo siekiama apsisaugoti nuo galimų teroristinių išpuolių iš oro, taip pat ir žemės.

Kariškiai plačiau nekomentuoja, kodėl reikėjo tokių išskirtinių saugumo priemonių, aiškindami, jog tai esą kovinės taktikos dalykai. Jie priminė, kad panašios akcijos buvo vykdomos ir mūsų šalies sostinėje viešint Amerikos bei Kinijos vadovams.

Pareigūnai peržengė ribas

Vilniaus meras vakar kalbėjo, kad jam nesuprantamas inauguracinės komisijos ir kariuomenės vadovų elgesys. „Man, kaip miesto merui ir kaip piliečiui, kelia nerimą tai, kokiomis priemonėmis siekiama pademonstruoti savo autoritetą, kaip paminant įstatymus stiprinamas vieno žmogaus įvaizdis“, – kalbėjo A.Zuokas.

Sostinės vadovo teigimu, skrydžiai, surengti ignoruojant galiojančią tvarką, ištrina ribas tarp įstatymų ir savivalės, tampa nebeaišku, kokio kito žingsnio galima tikėtis: „Peršasi išvada, kad aukščiausio lygio pareigūnai gali daryti ką tik nori ir kaip nori“.

"Lietuvos rytas"