aA
Naujasis sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas žada sveikatos apsaugos reformos pabaigą. "Turime priimti aiškius sprendimus ir per apibrėžtą laiką. Žmonės ateis į tvarkingesnes poliklinikas, ligoninių palatas. Jiems nebus sunku pasiekti gydytoją ir gauti kvalifikuotą medicinos pagalbą", -interviu dienraščiui "Lietuvos žinios" kalbėjo ministras.
Juozas Olekas
Juozas Olekas
© ELTA
J.Olekas sakė esąs įsitikinęs, jog pirmiausia reikia tvarkyti pirminės sveikatos priežiūros įstaigas. Jų tvarkymui ministras ketina pasitelkti ir Pasaulio banko lėšas. Pacientų netenkinančią siuntimų pas gydytojus specialistus tvarką, anot ministro, "derėtų keisti".

"Manyčiau negerai padarėme, kai tiesiog uždraudėme nurodyti, kur siunčiamas pacientas. Žmogui išduodamas lapelis ir jis turi pats nuspręsti, kur eiti. Atsakyti už ligonį turi bendrosios praktikos gydytojas, nes jis siunčia pacientą konsultuotis, o gavęs specialisto atsakymą toliau gydo ligonį. Žinoma, negalima atimti galimybės pacientui pasirinkti pačiam", - aiškino naujasis sveikatos apsaugos ministras.

Jis teigė, jog vienas iš jo darbo prioritetų, kad medikas atlygį užsidirbtų savo darbu. Ministro nuomone, kol kas jų darbas vertinamas nepakankamai. "Kitąmet turime aiškiai iškelti tikslą didinti medikams atlyginimą", - pabrėžė ministras.

Pasak dienraščio, J.Olekas atvirai nekritikuoja idėjos apie mokamas paslaugas ir teigia, jog "mes pasisakome dėl mišraus finansavimo, kai dalis lėšų iš privalomojo sveikatos draudimo, dalis iš biudžeto ir taip pat tiesioginės pacientų lėšos".

"Kai kur taip jau vyksta, pavyzdžiui, stomatologijos srityje yra daug mokamų paslaugų", - priminė sveikatos apsaugos ministras J.Olekas. Kartu jis pažymėjo, kad "blogai, kai iš pacientų reikalaujama mokėti už elementarius medicinos dalykus, pavyzdžiui, vaistus".

"Turime sudaryti sąlygas, kad žmogui visos būtinos medicinos priemonės būtų garantuotos", - sakė ministras, pridūręs, kad "n orintieji ir galintieji sau leisti komfortą turėtų mokėti patys".

Ministru socialdemokratas J.Olekas buvo paskirtas praėjusią savaitę, o darbą pradėjo šį pirmadienį po priesaikos Seime. Ministro poste J.Olekas pakeitė socialliberalų deleguotą Romualdą Dobrovolskį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.