aA
Pekino policija suėmė vyrą, kuris trečiadienį įsibrovė į "Reuters" biurą Kinijos sostinėje ir pareiškė turįs bombą, iš įvykio vietos pranešė "Reuters" darbuotojai. Vyras dvi valandas įkaitais laikė kelis žurnalistus, kuriuos vėliau paleido. Jie nenukentėjo.

Vyras skundėsi, kad jam klaidingai nustatyta psichikos ligos diagnozė ir reikalavo, kad žurnalistai nufilmuotų jo interviu apie korupciją valstybinėse institucijose ir kitas problemas.

Ginkluoti policininkai įsibrovėlį suėmė maždaug dvi valandos po to, kai jis paleido paskutinį įkaitą. Oficialioji naujienų agentūra "Xinhua" vėliau citavo šaltinius policijoje, sakiusius, kad iš tikrųjų vyras jokios bombos neturėjo.

Įsibrovėlis, kuris buvo užsidėjęs tamsius akinius ir nešėsi krepšį su kyšančiais laidais, maždaug 10 val. 30 min. vietos (4 val. 30 min. Lietuvos) laiku atėjo į "Reuters" biurą šeštajame pastato aukšte, pradėjo stumdyti darbuotojus ir šaukti: "Nė vienas nejudėkite! Nė vienas nejudėkite!"

Įsibrovėlis, kuris sakėsi esąs Fang Qinghui (Fang Činghujus), žurnalistams pasakojo, kad savo protesto akciją surengė tuo metu, kai vyksta kasmetinė Kinijos parlamento sesija, užtruksianti iki kovo 18 dienos. Vykstant sesijai Kinijos sostinėje imtasi sustiprintų saugumo priemonių.

Dauguma žurnalistų ir kitų biuro darbuotojų sugebėjo pabėgti. Galiausiai įsibrovėlis leido išeiti ir keturiems likusiems "Reuters" darbuotojams. Tuo tarpu prie pagrindinio įėjimo į šiuolaikinį daugiaaukštį pastatą rytiniame Pekino rajone susirinko maždaug 20 policininkų, tarp jų - snaiperis.

Suėmę įsibrovėlį policininkai jį išsivedė. Policijos atstovas spaudai Liu Wei (Liu Vėjus) prie pastato susirinkusiems žurnalistams sakė, kad pareigūnai Fang Qinghui sulaikė 14 val. 15 min. vietos laiku. Pasak atstovo, pradinis tyrimas rodo, jog įsibrovėlis yra psichikos ligonis.

Fang Qinghui, kuris sakė esąs 34 metų amžiaus, pasakojo anksčiau dirbęs vairuotoju plieno gamykloje šiaurinėje Heilongdziango provincijoje, o pastaruosius penkerius ar šešerius metus darbo neturėjęs.

"Darau tai dėl teisingumo, - sakė Fang Qinghui. - Man nesvarbu, gyvensiu ar mirsiu". "Noriu sugėdinti Kiniją", - pridūrė jis.

Vyras pasakojo, kad 10-ojo dešimtmečio pradžioje po ginčo su tėvu - įžymiu socialistinio darbo "pavyzdžiu" - buvo 15 parų uždarytas į psichiatrijos ligoninę, kur jam esą neteisingai buvo nustatyta schizofrenija.

Dėl valdininkų korupcijos jam nepavykę panaikinti diagnozės, todėl dabar jis negali rasti darbo ir vesti. Advokatą, kurį jis buvo nusisamdęs, valstybės pareigūnai teismuose ignoravo ir atmetė jo bylą.

Pasak Fang Qinghui, jo tėvas yra nusifotografavęs su velioniu Kinijos lyderiu Deng Xiaopingu (Deng Siaopingu). "Reuters" žurnalistams jis rodė du savo tėvo medalius. Vyras prašė perduoti jo skundus, ir operatoriai parengę kameras nufilmavo jo interviu.

"Vadovai turėtų gerbti, saugoti ir mylėti darbuotojus", - sakė jis, laikydamas nykštį ant raudono mygtuko, kuris buvo prijungtas prie laido, išlindusio iš krepšio. "Noriu, kad visas pasaulis sužinotų, kokia tamsi ir korumpuota yra Kinija", - sakė Fang Qinghui.

Fang Qinghui atėjęs į "Reuters" biurą aiškiai jaudindamasis maždaug 20 min. kalbėjosi su korespondentu. Tačiau apsaugininkams atėjus jį išvesti jis atsisakė paklusti ir pareiškė savo krepšyje turįs bombą.

Likusiems darbuotojams jis nurodė nueiti į kabineto kampą ir atsisėsti. Jis sakė norįs savo istoriją papasakoti pasauliui. Ginkluoti policininkai įėjo į pastatą, evakavo šimtus žmonių ir aptvėrė incidento vietą geltona juosta.

Kinijos parlamentas - Nacionalinis Liaudies Atstovų Susirinkimas - per savo dviejų savaičių sesiją naujuoju šalies prezidentu turi patvirtinti Hu Jintao (Hu Dzintao), kuris pakeis pasitraukiantį Jiang Zeminą (Dziang Dzeminą).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.