aA
Antradienį Irakas pradėjo naikinti daugiau uždraustų raketų "al-Samoud 2", kai išvakarėse Jungtinių Tautų (JT) vyriausiasis ginklų inspektorius Hansas Blixas (Hansas Bliksas) sukritikavo Bagdadą už tai, jog šis nedeklaravo įtartino nepilotuojamo lėktuvo.
"Raketų "al-Samoud 2" naikinimas tęsiasi", - sakė inspekcijų atstovas spaudai Hiro Ueki (Hiras Uekis). Daugiau informacijos apie tai, kiek raketų ketinama sunaikinti, nepateikta.

Pirmadienį Irakas sunaikino šešias raketas, ir skaičiuojant nuo kovo 1-osios, kai H.Blixas nurodė Bagdadui pradėti naikinti šiuos ginklus, jau yra atsikratęs 52-jų "al-Samoud" raketų. Manoma, kad Bagdadas turi 120 "al-Samoud" raketų, kurių skrydžio nuotolis viršija JT leidžiamas ribas.

Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija JT Saugumo Tarybai pateikė rezoliucijos projektą, kuris nusiginkluoti Irakui duoda laiko iki kovo 17 dienos, tačiau šiam pasiūlymui griežtai pasipriešino kitos Saugumo Tarybos nuolatinės narės. Prancūzija ir Rusija jau pareiškė šį projektą vetuosiančios.

Pirmadienį H.Blixas sukritikavo Iraką, jog šis nedeklaravo turįs nepilotuojamą lėktuvą, kurį dalis JAV pareigūnų vadina "rūkstančiu ginklu", tačiau pridūrė, kad inspektoriai dar turi nustatyti, ar jis buvo įsigytas neteisėtai.

Pataisytoje ir penktadienį pateiktoje 173 puslapių ataskaitoje rašoma, kad inspektoriai rado Irako nedeklaruotą nepilotuojamą lėktuvą, kurio sparnų plotis siekia 7,45 metro, todėl spėjama, kad jo skrydžio nuotolis yra didesnis nei leidžiama, ir kad tokiu būdu Irakas gali kelti grėsmę savo kaimynams cheminiais ir biologiniais ginklais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.