aA
Europos Komisija (EK) antradienį įspėjo Turkiją, kad Jungtinių Tautų (JT) tarpininkaujamų derybų dėl Kipro suvienijimo nesėkmė gali paveikti Ankaros siekius įstoti į Europos Sąjungą.
Europos Sąjunga
EK atstovas spaudai Jeanas-Christophe'as Filori (Žanas Kristofas Filoris) pareiškė, kad ES, kaip ir buvo planuota, balandžio 16 dieną pasirašys stojimo sutartį su salos graikų vyriausybės atstovaujamu Kipru.

Jei taikos susitarimas nebus pasiektas iki 2004-ųjų gruodžio mėnesį skelbiamos ataskaitos apie Turkijos siekį pradėti derybas, bus labai sunku rekomenduoti jas pradėti, teigė jis.

"Jei ataskaitos pateikimo metu, 2004-ųjų pabaigoje, nebus pasiektas susitarimas dėl Kipro, atsidursime labai keistoje situacijoje, kai į duris besibeldžianti šalis kandidatė nepripažįsta vienos iš bloko narių", - teigė J.-Ch.Filori.

"Tokioje situacijoje sunku numatyti stojimo derybų su Turkija pradžią", - pridūrė jis. Tiek visą salą atstovaujanti Kipro graikų vyriausybė, tiek Graikija greičiausiai blokuos derybų su Turkija pradžią, jei ji nebendradarbiaus suvienijant nuo 1974-ųjų padalintą salą.

Žlugus Jungtinių Tautų (JT) pastangoms suvienyti pasidalijusį Kiprą, salos graikai antradienį savo viltis susiejo su Europos Sąjunga (ES), o Kipro turkai siekė naujų rinkimų, kurių metu būtų nuverstas jų lyderis, tvirtos rankos šalininkas Raufas Denktashas (Raufas Denktašas).

"Jungtinės Tautos taip paprastai nepasitrauks nuo Kipro problemos ir panašu, jog pagrindinio vaidmens imsis Europos Sąjunga, diriguosianti procesui", - teigė oficialus Kipro graikų šaltinis.

"Spaudimas dėl sprendimo pasireikš Kiprui įstojus į ES, o narystės trokštančiai Turkijai reiks pademonstruoti, kad ji padarė viską, kad sala įstotų suvienyta", - teigė šaltinis.

ES paskelbė ketinanti kitą mėnesį pasirašyti stojimo sutartį tik su užsienio valstybių pripažįstama Kipro graikų vyriausybe, jei iki to laiko nebus sudarytas salos susivienijimo susitarimas.

JT generaliniam sekretoriui Kofi Annanui (Kofiui Ananui) nepavyko įtikinti R.Denktasho, kurio Šiaurės Kipro turkų respubliką pripažįsta tik Ankara, bei Kipro graikų prezidento Taso Papadopulo (Tassos Papadopoulos) pateikti susivienijimo plano abiejų bendruomenių referendumams šio mėnesio pabaigoje.

K.Annanas įspėjo, kad daugiau tokia taikos galimybė gali nepasikartoti daugelį metų, tačiau R.Denktashas tvirtino, jog siūlomas planas yra "nepriimtinas", o T.Papadopulas teigė norįs gauti paaiškinimų prieš pateikiant klausimą referendumui.

"Pasiekėme liepto galą", - teigė JT ypatingasis pasiuntinys Alvaro de Soto (Alvaras de Sotas), kurio būstinė tarp abiejų bendruomenių teritorijų esančioje JT buferinėje zonoje dabar bus uždaryta.

"Akivaizdu, kad nebus įmanoma pasiekti visapusiško Kipro susitarimo" iki stojimo (į ES) sutarties pasirašymo balandžio 16 dieną, teigė jis.

Nors pastarieji įvykiai įvyko per vėlai, kad juos būtų spėję aprašyti vietos laikraščiai, tačiau populiariausias Kipro graikų dienraštis "Phileleftheros" aklavietėje atsidūrusią padėtį apibūdino antrašte: "Ankara ištraukė kilimą iš po JT generalinio sekretoriaus kojų".

"Mūsų požiūris buvo pozityvus ir atitiko siūlomą planą, skirtingai nei Denktasho, kuris erzino JT, Britaniją ir JAV", - antradienį Kipro graikų radijui teigė vyriausybės atstovas spaudai Kipras Krisostomidas (Kypros Chrysostomides).

Kipro suvienijimo derybos žlugo antradienį, kai Kipro turkai atmetė susivienijimo planą, o JT paskelbė nutraukiančios pastangas sprendžiant šį konfliktą.

Viduržemio jūros rytinėje dalyje esanti Kipro sala yra padalyta nuo 1974 metų, kai Turkijos pajėgos užėmė šiaurinį jos trečdalį. Tai padaryti Turkiją paskatino neilgai gyvavęs Kipro graikų perversmas, kurį inicijavo tuo metu Graikiją valdžiusi karinė vadovybė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.