aA
Angola pirmadienį užsiminė, kad ji gali susilaikyti Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai balsuojant dėl naujos rezoliucijos, kuri suteiktų įgaliojimus panaudoti karinę jėgą prieš Iraką, tačiau sakė mananti, kad karas yra neišvengiamas.
"Karas neišvengiamas", - sakė Angolos užsienio reikalų ministras Joao Bernardo de Miranda (Žoaunas Bernardu di Miranda) per bendrą spaudos konferenciją su Prancūzijos diplomatijos vadovu Dominique'u de Villepinu (Domininku de Vilpenu).

Prancūzijos URM vadovas Angoloje pradėjo savo kelionę po tris Afrikos valstybes, kurias ragins Jungtinėse Tautose atmesti Jungtinių Valstijų planus dėl karo su Bagdado režimu.

J.B.de Miranda pridūrė, kad Angola neketina paremti nei Prancūzijos, nei Jungtinių Valstijų.

"Dabar tarptautinė bendrija turi rengtis tam, kas bus po karo, - sakė Angolos užsienio reikalų ministras po derybų su D.de Villepinu. - Dabar mes turime galvoti apie karo pasekmes ir apie pagalbą Irako atstatymui".

Tuo tarpu D.de Villepinas, atvykęs į Angolą pamėginti užsitikrinti jos paramą antikarinei kelių Saugumo Tarybos narių pozicijai, pabrėžė: "Karo vis dar galima išvengti".

"Manome, būtų paradoksalu ir prieštaringa griebtis jėgos, kai Irako nuginklavimo procese daroma pažanga. Ir visi žino, kad karinės jėgos panaudojimas gali virsti ilgu procesu", - sakė jis.

Prancūzija priklauso antikarinei JT Saugumo Tarybos narių koalicijai, kuri nepritaria Jungtinių Valstijų, Didžiosios Britanijos ir Ispanijos parengtam naujos rezoliucijos dėl Irako projektui, numatančiam kovo 17 dienos terminą, iki kurio Irakas turi nusiginkluoti.

Dėl šios rezoliucijos 15 narių JT Saugumo Taryba ketina balsuoti šią savaitę, galbūt jau antradienį. Kad būtų pritarta šiam dokumentui, reikia mažiausiai devynių balsų, be to, nė viena iš penkių nuolatinių Tarybos narių - JAV, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Rusijos ir Kinijos - neturi pareikšti veto.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.