aA
Jungtinės Valstijos ir Rusija sekmadienį sutarė sumažinti ginklų gamybai naudojamo plutonio atsargas ir įkurti bendrą raketų susekimo centrą, kuris pataisytų Rusijos pasenusios perspėjimo sistemos padėtį.
JAV prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas) ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį per viršūnių pasitarimą Kremliuje pasirašė šias dvi sutartis ir dar du dokumentus.

"Mes pasiekėme svarbų susitarimą - sunaikinti po 34 tonas kariniams tikslams tinkamo plutonio, kurio pakaktų pagaminti tūkstančiams raketų galvučių", sakė B. Clintonas bendroje spaudos konferencijoje.

Kalbėdamas apie raketų susekimo centrą JAV prezidentas buvo dar optimistiškesnis.

"Tai labai svarbu. Apskritai, centro įkūrimas yra pirma nuolatinė JAV ir Rusijos karinė operacija. Didinant strateginį stabilumą, tai - kertinis akmuo, ir aš tai sveikinu", sakė jis.

Centras bus atidarytas Maskvoje kitų metų birželį. Jis veiks ištisą parą, jame kartu dirbs Rusijos ir JAV karininkai.

Pasak pareigūnų, derybininkų grupės dėl šių sutarčių tarėsi ilgus mėnesius, o viršūnių pasitarime buvo suderintos paskutinės detalės.

Plutonio sutartis įpareigoja šalis kariniams tikslams paruoštą plutonį perdirbti taip, kad jis taptų nebetinkamas branduolinių ginklų gamybai.

JAV pareigūnai pasakojo, kad galingai bombai pagaminti tereikia 6-8 kilogramų šio metalo. Anot pareigūnų, 34 tonos sudaro ketvirtadalį Rusijos ir trečdalį JAV karinio plutonio atsargų.

"Iš apyvartos bus išimtas plutonis, tiesiogiai naudojamas ginklų gamyboje, todėl jis negalės atsidurti negerose rankose", sakė vienas JAV pareigūnas.

Programa kainuos 5,7 mlrd. JAV dolerių, jai įgyvendinti prireiks 20 metų. Rusams tai atsieis daugiau kaip 1,7 mlrd. dolerių, Jungtinėms valstijoms - apie 4 mlrd. dolerių.

Abi šalys turės pastatyti naujas dideles gamyklas, kuriose plutonis bus perdirbamas į atominių elektrinių kurą. JAV planuoja dalį plutonio paversti kuru, dalį - į atliekas.

Dalį lėšų Rusijai suteiks Jungtinės valstijos. JAV Kongresas jau skyrė 200 mln. dolerių ir žada dar daugiau.

Vienas JAV pareigūnas sakė, kad Vašingtonas ieško tarptautinės pagalbos, ypatingai Didžiojo aštuoneto (G-8) šalių. Japonijoje liepos mėnesį vyks septynių turtingiausių pasaulio šalių ir Rusijos vadovų susitikimas.

Raketų susekimo sutartis leis beveik realiu laiku keistis informacija apie balistinių raketų paleidimą ir kosminių raketų paleidimo mechanizmus. Juos fiksuos abiejų šalių stebėjimo sistemos - kosminiai palydovai, infraraudonųjų spindulių sistemos ir radijo lokacinės stotys.

Centras iš dalies padės Rusijai užlopyti spragas, kurios atsirado dėl pasenusios raketų susekimo sistemos.

Kai kurie Rusijos kosminiai palydovai, turėję fiksuoti raketų paleidimą, nebeveikia, ir Maskva tam tikru metu negali gauti visos informacijos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.