aA
Jungtinės Valstijos "pagaliau" ves derybas su Šiaurės Korėja dėl branduolinės ginkluotės, pareiškė sekmadienį JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas) Jis taip pat pakartojo George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) administracijos nuomonę, kad kitos regiono šalys taip pat turi jose dalyvauti.
Colinas Powellas
Colinas Powellas
© EPA-ELTA
"Aš manau, jog galiausiai mes kalbėsimės su Šiaurės Korėja, bet mes nesilaikysime klaidingos, mano požiūriu, praktikos, kad reikia kreiptis tiesiai pas mus, kai ši problema susijusi ir su kitomis regiono šalimis, - sakė C.Powellas interviu televizijos kanalui CNN. - Šį kartą mums reikia sprendimo, kurį priims ir kitos valstybės".

JAV atsisako vesti dvišales derybas su Šiaurės Korėja dėl branduolinės programos atnaujinimo, o Kinija ir Rusija priešinasi JAV norui spausti Pchenjaną ir įtikinti jį vesti daugiašales derybas.

Vašingtonas stengiasi iš visų jėgų neleisti didinti įtampos Tolimuosiuose Rytuose tuo metu, kai jis rengiasi didelei karinei operacijai Artimuosiuose Rytuose.

C.Powellas pareiškė, jog 1994 metų pagrindų susitarimas dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos sustabdymo buvo tiesioginių dvišalių derybų rezultatas.

"Išėjo taip, jog sutartis tapo bevertė, nes jie toliau kūrė branduolinį ginklą pagal kitas technologijas", - sakė C.Powellas.

"Šįkart mums reikalingas sprendimas, kuriame dalyvautų visos regiono šalys, ir aš tikiuosi, jog Šiaurės Korėja supranta, kad jos interesus atitinka visų šalių įtraukimas į dialogą. Ir mes kalbėsime su Šiaurės Korėja per platesnį dialogą", - sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.