aA
Opozicinės Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) lyderis Vytautas Landsbergis teigia, kad Rusijos parlamento grasinantis pareiškimas dėl tariamų Lietuvos kliudymų Kaliningrado tranzitui yra "svari parama" Lietuvos narystės Europos Sąjungoje (ES) šalininkams.
Vytautas Landsbergis (T.Vyšniausko nuotr.)
Vytautas Landsbergis (Tomo Vyšniausko nuotrauka)
"Rusijos Valstybės Dūmoje ką tik skambėję rėkavimai ir priimtas grasinantis pareiškimas yra svari parama Lietuvai, einančiai laimėti referendumą dėl narystės ES. Visi abejojantys, o gal sužlugdyti gegužės referendumą ir vėl pabrukti Lietuvą po imperine Rusija, dabar geriau suvoks, kur esame ir ką pasirinksime", - teigiama V.Landsbergio pirmadienį išplatintame pareiškime.

Referendumas dėl Lietuvos stojimo į ES vyks gegužės 10-11 dienomis.

"Esame Europos erdvėje, esame nebe vieni; kai pabaigsime narystės Europos Sąjungoje procedūras, jokie paklaikę deputatai iš Eurazijos nebegrasins mums atplėšti Klaipėdą ir tankais per suverenią Lietuvos žemę veržtis į Karaliaučių", - teigia konservatorių lyderis.

V.Landsbergis reagavo į praėjusią savaitę Valstybės Dūmos vienbalsiai priimtą pareiškimą, kuriame buvo teigiama, jog Lietuva bando pakenkti pernai lapkritį Rusijos ir Europos Sąjungos pasiektam susitarimui dėl tranzito per Lietuvos teritoriją į Kaliningrado sritį ir iš jos.

Valstybės Dūmos teigimu, Lietuvai vasarį sugriežtinus kelionės dokumentų režimą, "keliasdešimt tūkstančių" Rusijos piliečių buvo priversti atsisakyti naudotis geležinkelio transportu vykti šiuo maršrutu, buvo "smarkiai suvaržyti" nepilnamečių Rusijos piliečių ir kariškių interesus.

Svarstant pareiškimą, ultranacionalistų atstovai net paragino "įvesti tankus į Lietuvą".

Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas Valstybės Dūmos pareiškimą dėl Kaliningrado tranzito ir šio pareiškimo priėmimo aplinkybes įvertino kaip "nedraugišką Lietuvai žingsnį", kuriuo s kubotai ir kategoriškai, nesusipažinus arba "sąmoningai ignoruojant" visus sudėtingus aspektus, vertinama situacija dėl tranzito.

Lietuvos aukšto rango diplomatai taip pat atmetė Rusijos priekaištus dėl sugriežtintų pasienio procedūrų, teigdami, kad apie tai laiku ir ne vieną kartą buvo išsamiai informuotos Rusijos institucijos.

Pagal ES ir Rusijos susitarimą, nuo liepos 1-sios tranzitu per Lietuvą vyksiantys Rusijos piliečiai privalės turėti vadinamuosius supaprastintus kelionės dokumentus, kuriuos gauti bus lengviau nei vizas.

Šią savaitę Europos Parlamente turi būti apsvarstyti Reglamentų projektai dėl supaprastintų tranzito dokumentų išdavimo formų ir režimų, o sprendimai dėl šių dokumentų turi būti priimti balandžio 9 dieną.

Nuo vasario 1 dienos Rusijos piliečiai per Lietuvą negali vykti su neegzistuojančios Sovietų Sąjungos pasais, kuriuose nėra antspaudo, kad jie yra Rusijos piliečiai, taip pat su kariniais bilietais. Kelionės dokumentu nebelaikomas ir vaiko gimimo liudijimas, jeigu vaikas keliauja be tėvų.

Lietuva tikisi tapti visateise ES nare 2004 metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.