aA
Panevėžietis skulptorius Alfridas Pajuodis, pareiškęs, kad po 2 metų sieks tapti Europarlamento nariu, išgirdo daug pažeminimo žodžių. "Per visą gyvenimą nesu patyręs tiek purvo, kiek dabar jo ant manęs išpylė", - sakė skulptorius.
Alfridas Pajuodis
Alfridas Pajuodis
© "Lietuvos žinios"
Pasmerkė internete

46 metų menininko norą atstovauti Lietuvai pasmerkė ne artimieji, draugai ar kaimynai, bet visiškai nepažįstami žmonės. Alfridas Pajuodis, paviešinęs savo ketinimus, internete perskaitė šlykščių atsiliepimų apie save. "Tik pavažiavusiais stogais menininkų mums kaip tik ir trūksta Europarlamente", - rašoma viename komentarų. Vietos politikai taip pat skeptiškai vertina menininko pareiškimą.

Dėl tokių neigiamų atsiliepimų skulptorius nežada atsisakyti ketinimų. Jis nesigaili viešai apie tai prasitaręs susitikime su Lietuvos ambasadoriumi prie Europos Bendrijos Oskaru Jusiu. "Prieš metus apsisprendžiau balotiruotis, tačiau viešai to skelbti dar neketinau. Tačiau pasiklausiau ambasadoriaus ir mane užplūdo emocijos", - tikino Pajuodis.

Pagal sąrašą

Panevėžietis jau šešerius metus yra Liberalų sąjungos narys. Norėdamas patekti į Europarlamentą skulptorius būtinai turės patekti į partijos sąrašo pradžią. Pasak Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko Zenono Vaigausko, kandidatai bus renkami pagal partijų sąrašus. Jei kandidatas nepriklauso jokiai partijai, jis vis tiek turės būti įtrauktas į sąrašus kaip jos rėmėjas. Rinkimai į Europos Parlamentą vyks 2004 metų birželio 12-15 dienomis.

Akcija

Norėdamas pakeisti nusistovėjusią rinkimų tradiciją, menininkas savo pareiškimą pavadino tam tikra politine meno forma. "Atlikau politinį "fliuksą" - kaip mene", - juokėsi Pajuodis.

Skulptorius mano, kad iš anksto paskelbęs norą tapti politiku "pakišo savo gyvenimą po didinamuoju stiklu". Dvejus metus jis turės gyventi stebimas kitų ir kontroliuoti savo veiksmus. Pajuodis ragina jo pavyzdžiu pasekti ir kitus politikus. "Tegul išdrįsta taip save pateikti, nes dabar iškelia savo kandidatūrą prieš pat rinkimus", - sakė jis. Menininkas mano, kad vienmandatėse apygardose galėtų dalyvauti daugiau asmenybių.

Pajuodis tikina jau turįs rėmėjų rinkimų kampanijai, todėl niekas jo neprivers atsisakyti idėjos. Per dvejus metus menininkas žada iš politiko mėgėjo tapti profesionalu. Pajuodis nesutinka su nuomone, kad Lietuvai Europarlamente turi atstovauti teisininkai ar ekonomistai.

"Parlamente pilna mokytojų, filosofų, architektų, o Suomijai atstovauja sportininkas. Kodėl Lietuvai negali atstovauti skulptorius?" - retoriškai klausė Pajuodis.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"