aA
Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra, pardavusi neegzistuojančiai bendrovei "Masone Limited" 135 tūkstančius sutirštinto pieno konservų indelių, nepripažįsta savo kaltės.
"Esame ne migracijos tarnyba ar panašaus lygio darbuotojai. Neturime tiek žmonių, kad galėtume patikrinti dešimtis ar šimtus konkursuose dalyvaujančių įmonių. Mums tas pat, ar konkursą laimėjo "Masone Limited", ar Balbieriškio malūnas. Svarbu, kad moka pinigus iš anksto, atitinka konkurso sąlygas", - sakė agentūros direktorius Vidmantas Lapė.

Ši prieš dvejus metus įsteigta agentūra valstybės lėšomis iš įmonių superka perteklinę produkciją ir vėliau daug mažesnėmis kainomis parduoda ją privačioms įmonėms. Supirkimo ir pardavimo kainas nustato politikas - žemės ūkio ministras Edvardas Makelis.

Vadovaudamasi ministro įsakymu, prieš dvejus metus agentūra nupirko iš "Marijampolės pieno konservų" 5 milijonus indelių kondensuoto pieno mokėdama po du litus.

Dalis jų pernai buvo parduota "Masone Limited" vardu veikusiems kauniečiams Aldonai Pacevičienei ir jos sūnui Žydrūnui Pacevičiui taip pat pagal ministro patvirtintą kainą - po 1 litą ir 4 centus už indelį.

Beveik 130 tūkstančių litų valdžios subsidija, arba mokesčių mokėtojų pinigais, pasinaudojo ir gavo pelno pinigų plovimu įtariama šeima.

Lietuviško pieno konservai, kurių pusę kainos sumokėjo Lietuvos Vyriausybė, pasaldino uzbekų gyvenimą.

Siuntą nupirko nuolatinė įtartinų kauniečių sandorių partnerė "Novaiskaja torgovaja baza".

Nelegalų sandorį sudariusi valstybinė agentūra teisinasi ne tik išvardydama savo veiklos prioritetus, tarp kurių svarbiausiu tampa galimybė gauti pinigus iš anksto.

Kartu su dalyvio paraiška konkurso rengėjams buvo pateikti dokumentai, liudijantys, kad įmonė yra įregistruota Airijoje. Šiuos dokumentus patvirtino Užsienio reikalų ministerija.

Užsienio reikalų ministerija neneigia legalizavusi "Masone Limited" įregistravimo Airijoje pažymėjimą, tačiau taip pat neįžvelgia savo kaltės.

"Lietuvos rytas"