aA
Moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolierė nurodė sveikatos apsaugos ministrui panaikinti vyrų, sergančių prostatos vėžiu, teisių suvaržymą nemokamai gydytis vaistais.
Kontrolierė kaip vyrų diskriminaciją įvertino vaistų kompensavimo tvarką, pagal kurią preparatas "Goserelinum" vyrų prostatos vėžiui gydyti kompensuojamas tik 80 proc., kai moterims krūties vėžiui gydyti - visu 100 proc.

Lyčių lygybės kontrolierė Aušrinė Burneikienė nurodė sveikatos apsaugos ministrui Raimundui Aleknai patikslinti įsakymą "Dėl kompensuojamųjų vaistų sąrašų patvirtinimo", kad jame nebeliktų vyrų, sergančių prostatos vėžiu, teisių suvaržymo gydytis nemokamai medikamentiniu būdu.

Apie tai BNS pranešė kontrolierės patarėjas Algirdas Meškauskas.

Savo paaiškinime lyčių lygybės kontrolierei ministras R. Alekna teigė, kad prostatos vėžio atveju vaistas "Goserelinum" nėra būtinojo gydymo priemonė, o tik alternatyva sėklidžių pašalinimui, t.y. kastracijai.

Tačiau pasak kai kurių gydytojų, nemažai jų pacientų vyrų visai atsisakė gydymo nuo prostatos vėžio, nes nesutinka su chirurgine kastracija, o primokėti už vaistus nepajėgia.

Be to, jie pabrėžia, kad chirurginė kastracija labai neigiamai atsiliepia ligonio psichinei būklei.

Atsižvelgusi į gydytojų bei pacientų paaiškinimus, kontrolierė A. Burneikienė padarė išvadą, kad vaistinių preparatų būdu pasiekiamą kastraciją vadinti alternatyva chirurginei žmogaus kastracijai nėra pagrįsta.

Jos vertinimu, "neturinčiam lėšų žmogui yra tik viena alternatyva - rinktis chirurginę kastraciją arba visai atsisakyti gydymo, taip save pasmerkiant".

"Esant tokiai situacijai, negalima objektyviai konstatuoti, kad alternatyvų - cheminės ar chirurginės kastracijos - pasirinkimas priklauso nuo asmens valios ir noro. Tai greičiau neišvengiamumas, vienintelė galima išeitis nei alternatyva", sakoma kontrolierės tyrimo išvadoje.

Kontrolierė išvadas paskelbė, išnagrinėjusi daugiau nei 400 pareiškėjų kolektyvinį skundą.

1999 metais Lietuvoje nustatyti 1236 nauji krūties ir 823 prostatos vėžio atvejai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.