aA
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pasiūlė, kad JAV ir Rusija kartu kurtų raketinį gynybos skydą, siekiant apsiginti nuo "piktavalių valstybių" branduolinių smūgių.
Interviu "NBC News" V. Putinas sakė, kad per sekmadienį Maskvoje įvyksiantį susitikimą su Billu Clintonu (Bilu Klintonu) ruošiasi tai pasiūlyti ir JAV prezidentui.

"Tokie mechanizmai įmanomi, jeigu mes sutelksime pastangas ir nukreipsime jas Jungtinėms Valstijoms, Rusijai, bendrai mūsų sąjungininkams Europoje kylančiai grėsmei neutralizuoti", sakė V. Putinas, pridūręs, kad "mes turime tokių pasiūlymų ir norime aptarti juos su prezidentu Clintonu".

Trečiadienį B. Clintonas pasiūlė pasidalyti Amerikos raketinės gynybos technologija su kitomis šalimis. Tačiau apžvalgininkai teigia, kad šis pasiūlymas greičiausiai neišsklaidys Rusijos, Kinijos ar net JAV Europos sąjungininkių būgštavimų dėl Amerikos ketinimų.

Labiausiai prieš JAV planą protestuoja Rusija ir Kinija. Šios šalys suinteresuotos ne tiek pasidalyti Amerikos turima technologija, kiek užkirsti kelią JAV Nacionalinės gynybos sistemos kūrimui, kad išsaugotų savo branduolinių bauginimo priemonių efektyvumą.

Maskva ir Pekinas ginčija Vašingtono požiūrį į augančią tokių šalių, kaip Šiaurės Korėja, Iranas ar Irakas grėsmę. Jie teigia, kad yra geresnių būdų su jomis susitvarkyti.

Gynybos ekspertai taip pat abejoja, ar JAV atskleistų Rusijai bei Kinijai modernią raketų perėmimo technologiją, pavyzdžiui, kosmose dislokuotus daviklius. Juk Amerika saugumo sumetimais riboja bendradarbiavimą ginkluotės srityje net su NATO sąjungininkėmis.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Joe Lockhartas (Džo Lokhartas) pareiškė, jog kol kas anksti pasakyti, ar JAV pasidalys priešraketine technologija su Rusija.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.