aA
O. Kusovo žodžiais, A. Babickis pasakojo, kad sausio viduryje išeinantį iš Grozno jį sulaikė Rusijos VRM vidaus kariuomenės kareiviai. Keletą dienų jis praleido palapinėse ir "kitose šaltose patalpose" ir buvo nuvežtas į kelio Šali-Argūnas sankryžą, kur buvo išmainytas į belaisvius rusų kareivius.

Pasak O. Kusovo, A. Babickis teigė, kad iš tikrųjų pats parašė prašymą būti išmainytas į rusų kariškius.

Tada A. Babickiui buvo žadėta, kad jis bus atiduotas į lauko vado Turpalali Atgirejevo (Turpalalio Atgirejevo) rankas. Tačiau, O. Kusovo žodžiais, per mainus A. Babickis suprato, kad jį paėmęs kaukėtas žmogus yra ne T. Atgirejevas.

Čečėnai, atidavę du rusų kareivius ir priėmę A. Babickį, laikė jį vienoje savo gyvenviečių Čečėnijoje uždarame name, per dieną jis gaudavo kepalėlį duonos, jis nežinojo, kur esąs, pasakojo O. Kusovas.

A. Babickio žodžiais, sakė O. Kusovas, su juo elgėsi labai blogai: nemušė, bet "nuolatos morališkai žemino". Prieš dvi dienas žurnalistą surištomis rankomis įsodino į mašiną ir "kažkur nuvežė". Kelyje automobilis nė karto nesustojo.

Kai A. Babickiui atrišo akis, jis pamatė, kad jį atvežė į Machačkalą ir kad jį lydi du čečėnai. Tą pačią dieną jie bandė pereiti Rusijos ir Azerbaidžano sieną, tačiau "dėl kai kurių priežasčių" bandymas nepavyko, ir jie grįžo, pernakvoję Derbente.

Vėliau A. Babickis ir jo palydovai, O. Kusovo žodžiais, penktadienio rytą vėl atvažiavo į Machačkalą, kur apsistojo viešbutyje "Dagestan". Čia palydovai A. Babickį kažkokia dingstimi paliko, ir jį sulaikė Dagestano OMONo pareigūnai, kai jis atėjo užkąsti į kaimyninio viešbučio "Kaspij" kavinę.

Tikrinant pasą, jį atpažino vienas iš omonininkų. Pasas pasirodė esąs suklastotas, jame buvo įrašytas azerbaidžaniečio Ali Musajevo vardas. Pats A. Babickis VRM apklausose to neneigia, sakė O. Kusovas.

Jo teigimu, A. Babickis atrodo gerai. O. Kusovas taip pat sakė, kad antroje dienos pusėje šeštadienį jis A. Babickio jau nematė, o VRM jam pranešė, kad A. Babickis nuvežtas į tardymo izoliatorių.

Tuo tarpu Machačkalos tardymo izoliatoriaus budintysis 19 val. 30 min. vakaro "Interfax" korespondentui sakė, kad A. Babickis į izoliatorių nebuvo atvežtas.

A. Babickio interesus ginantis advokatas Genri Reznikas pareiškė, kad prokuratūra neturi jokio pagrindo sulaikyti žurnalistą.

Interviu "Interfax" šeštadienį G. Reznikas pabrėžė, kad, jo nuomone, praėjus trims paroms nuo sulaikymo, A. Babickį turi paleisti, galbūt paprašę pasižadėjimo neišvykti.

G. Reznik taip pat pranešė, kad sekmadienį jo kolega advokatas Aleksandras Zozulia išskrenda į Machačkalą, kur turi susitikti su A. Babickiu ir prokuratūros darbuotojais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.