aA
Buvęs Ukrainos premjeras Pavlo Lazarenka tėvynėje kaltinamas išeikvojimu, Šveicarijoje - pinigų plovimu, o ketvirtadienį jam pareikšti kaltinimai ir Jungtinėse Valstijose. JAV federalinė didžioji prisiekusiųjų žiuri kaltina jį išplovus 114 mln. dolerių, kuriuos jis pasisavino, eidamas premjero pareigas.
P. Lazarenka sumokėjo daugiau kaip 6,75 mln. dolerių grynais už sodybą Kalifornijoje, kurią kadaise nuomojo komikas Eddie Murphy (Edis Merfis). Dabar P. Lazarenko laikomas federaliniame kalėjime, kol bus priimtas sprendimas dėl Šveicarijos prašymo jį išduoti.

Ketvirtadienį Šiaurės Kalifornijos federalinė prokuratūra pranešė, kad 47 metų P. Lazarenkai pareikštas vienas kaltinimas dėl sąmokslo įvykdyti pinigų plovimą, septyni kaltinimai pinigų plovimu, ir 23 kaltinimai dėl vogto turto pervežimo.

Šie kaltinimai buvo parengti gegužės 18 dieną, tačiau paskelbti tik birželio 2-ąją. Jie suteikė naujos informacijos apie stulbinančius korupcijos mastus, kuriais, kaip teigiama, pasižymėjo P. Lazarenkos karjera.

Ukrainos atstovai praneša, kad būdamas šalies energetikos ministru, P. Lazarenko pelnėsi pirkdamas ir parduodamas gamtinių dujų kontraktus. 1996-1997 metais, būdamas premjeru, jis buvo kaltinamas pasisavinęs milijonus dolerių iš valstybinių programų.

P. Lazarenko neigė kaltinimus pinigų plovimu ir sakė tapęs savo politinių priešų keršto auka. Jis paprašė politinio prieglobsčio JAV ir 1999 metų vasarį išvažiavo į šią šalį.

JAV didžioji žiuri pareiškė gavusi įrodymų, kad P. Lazarenko "reikalaudavo ir gaudavo užmokesčius" iš asmenų ir organizacijų, kuriems mainais buvo leidžiama daryti verslą Ukrainoje.

Didžioji žiuri taip pat teigė, kad P. Lazarenko atidarė banko sąskaitas Šveicarijoje ir kitose šalyse, kuriose padėdavo pinigus. Šias sąskaitas jis naudodavo, kad nuslėptų šių lėšų "buvimo vietą, šaltinį ir savininką".

"Pagal šiuos kaltinimus, nuo 1994 iki 1999 metų ponas Lazarenka pervedė maždaug 114 mln. dolerių, kuriuos gavo korupcijos ir apgaulės būdu, į bankų ir brokerių sąskaitas Jungtinėse Valstijose. Toliau kaltinamojoje išvadoje teigiama, kad ponas Lazarenka per bankų sąskaitas Jungtinėse Valstijose išplovė daugiau kaip 20 mln. dolerių", sakoma federalinės prokuratūros pareiškime.

Didžioji žiuri paragino P. Lazarenką perduoti JAV valstybei visą su šiais pažeidimais susijusį turtą, įskaitant minėtą 18-os akrų dvarą Marino apygardoje, kuriame yra ne mažiau kaip penki atskiri baseinai.

Kol kas nepaskirta data, kada šie kaltinimai bus pareikšti P. Lazarenkai ir išklausytas jo atsakymas. Tačiau manoma, kad tai įvyks ne anksčiau kaip birželio 16 dieną.

Pasak prokuratūros, minėti kaltinimai užtraukia maksimalią 20 metų laisvės atėmimo bausmę ir 500 000 dolerių baudą už kiekvieną pinigų plovimo atvejį. Skiriama baudos suma yra du kartus didesnė už nusikaltime figūravusių lėšų sumą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.