aA
Kardinolas V. Sladkevičius po tris valandas trukusių apeigų palaidotas Kauno arkikatedros bazilikos Švč. Sakramento koplyčioje, kuri susisiekia su šioje vietoje 15-tame amžiuje pastatytos pirmosios bažnyčios pamatais.

Popiežiaus Jono Pauliaus II specialusis atstovas Lenkijos primas kardinolas Jozefas Glempas savo žodyje pabrėžė, jog permainų laikotarpiu Lietuvoje "kardinolo Sladkevičiaus figūra turėjo ypatingą reikšmę".

Prisimindamas savo asmeninę pažintį su Lietuvos kardinolu, popiežiaus atstovas sakė, jog "visoje tarnyboje Bažnyčiai V. Sladkevičius matė tarnavimą lietuvių tautai".

Baigdamas savo žodį, kardinolas J. Glempas sakė: "Tegul Tavo išėjimas pas Viešpatį, mylimas mūsų broli kunige kardinole, išmeldžia prie Viešpaties sosto bičiulystę ir bendradarbiavimą tarp mūsų tautų - lietuvių ir lenkų - ir taip pat išmeldžia gėrį visai Europai ir Bažnyčiai".

Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius velionį kardinolą apibūdino kaip ypač uolų ir kuklų sielovadininką.

"Gaila, kad ne visi kunigai supranta, kad Bažnyčioje daugiausia nuveikia ne tie, kurie sugeba daugiausiai pridaryti triukšmo, bet kurie tyliai ir kantriai augina žmonių sielose tikėjimo ir gėrio daigelius. Todėl klysta tie žmonės, kurie nori atitraukti kunigus nuo šio svarbiausio darbo ir padaryti juos tik pasaulio dulkių kėlėjais", sakė S. Tamkevičius.

Pasak Kauno arkivyskupo, V. Sladkevičiui "23 metai, praleisti už vyskupijos ribų, stebint budriai KGB akiai, buvo iš tiesų sunkūs tremties metai, nors ir savame krašte".

"Sladkevičius buvo reikalingas ir Lietuvai, ir Bažnyčiai, nes reikėjo neužgesusių švyturių, nes buvo pavojus pasiklysti karingo ateizmo jūroje", sakė S. Tamkevičius.

Pasak Kauno arkivyskupo, atėjus tautos pakilimo metams, kardinolas "ne tik iškėlė trispalvę, bet ir ir aiškiai įvardijo, kad reikia užbaigti bažnyčios persekiojimą".

Jis priminė, jog 1988 metais kalbėdamas Kauno kunigų seminarijoje, V. Sladkevičius pasmerkė okupantų vykdytą priespaudą ir ragino atsitiesti, nekolaboruoti su pavergėjais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.