aA
Pirmadienį Romos miesto vadovai oficialiai atsisakė remti ir finansuoti Italijos sostinėje turinčią įvykti 2000 metų Pasaulio gėjų šventę, kuriai priešinasi Vatikanas ir dešiniųjų politikai.
Renginio organizatoriai pareiškė, jog šventė bus surengta, o žmogaus teisių gynimo grupės, pavyzdžiui, "Amnesty International" ir Tarptautinė gėjų ir lesbiečių žmogaus teisių komisija, rengiasi pateikti protestus dėl rėmėjų atsisakymo remti renginį ir skirti jam žadėtus 200 tūkstančių JAV dolerių.

Romos meras Francesco Rutelli sakė, jog sprendimas nereiškia, kad šventė negali įvykti. Tačiau šventės organizacinės grupės atstovė Deborah Oakley Melvin apkaltino Romos vyriausybę baimės ir netolerancijos atmosferos formavimu. Šiuo metu organizatoriai ieško alternatyvių finansavimo šaltinių ir žada daryti viską, kad festivalis įvyktų.

F.Rutelli sakė, kad miesto valdžia negali sutikti su kai kuriais šventės renginiais, pavyzdžiui, madų demonstravimu, kuriame dalyvautų ir gėjai, netoli Romos bažnyčios centrinėje sostinės aikštėje.

Mero laiške, kurį gavo šventės organizatoriai, pastarieji kaltinami nenoru dirbti bendradarbiavimo dvasia, kad gėjų šventė įvyktų tvarkingai, kartu su kitais tuo pat metu mieste vyksiančiais renginiais.

Merijos laiške organizatoriams taip pat buvo uždrausta plakatuose ar su švente susijusiuose leidiniuose naudoti miesto ženklą.

Vatikanas ir aukšto rango Italijos katalikų bažnyčios dvasininkai paprašė atidėti renginį arba perkelti jį į kitą miestą, nes tuo pat metu Bažnyčia minės šventuosius metus, kurie į Romą sutrauks šimtus tūkstančių maldininkų.

Kraštutinių dešiniųjų Nacionalinio aljanso partijos vadovai taip pat pareiškė, jog netinka rengti pasaulinį gėjų suvažiavimą kartu su Katalikų bažnyčios 2000 metų jubiliejumi. Katalikų bažnyčia teigia, kad homoseksualūs polinkiai, priešingai nei veiksmai, nėra nuodėmingi.

Praėjusią savaitę Italijos ministras pirmininkas Giuliano Amato sukėlė pasipiktinimą savo ir taip netvirtoje kairiojo centro koalicijoje, kai parlamente pareiškė, jog neįmanoma sustabdyti ar nukelti renginio.

Ministras pirmininkas pareiškė: "Deja, teisė rengti protestus buvo įrašyta 1948 metais priimtoje Italijos konstitucijoje". Būtent dėl žodžio "deja" ir pasipiktino dalis kairiųjų politikų.

"Lietuvos rytas"