aA
Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos (ONTT) pareigūnai išaiškino organizuotą nusikalstamą grupuotę, kuri vertėsi prabangių automobilių vagystėmis Vilniaus mieste ir apylinkėse bei šių automobilių realizavimu.
Senovinis automobilis
Pareigūnų teigimu, septyni sulaikytieji sudarė nusikalstamos grupuotės branduolį, todėl šiuo metu grupuotės veikla yra paralyžiuota.

Šiuo metu grupuotei inkriminuojama daugiau nei 30 prabangių automobilių vagysčių bei jų realizavimo epizodų. Tačiau ištirtų nusikaltimų skaičius gali dar padidėti, praneša Policijos departamentas.

Tęsiant praėjusiais metais pradėtą šios grupuotės veiklos tyrimą, šių metų sausio pradžioje buvo sulaikytas įtariamasis R. D. (g. 1972 m.).

2002 metų lapkričio mėnesį Lietuvos kriminalinės policijos biuro ONTT pareigūnai, sėkmingai bendradarbiaudami su Vilniaus apygardos prokuratūra bei pasitelkę Greitojo reagavimo rinktinės "Aras" pareigūnus, realizavo ilgalaikį prabangių automobilių vagysčių operatyvinį tyrimą ir sulaikė tarptautiniu mastu veikusius organizuotos nusikalstamos grupuotės narius.

Slaptos operacijos metu su įkalčiais - gabenant ką tik pavogtą Olandijos piliečiui priklausantį automobilį "Audi A3", buvo sulaikyti septyni asmenys. Tarp sulaikytųjų organizuotos nusikalstamos grupuotės narių kriminalinės policijos pareigūnams gerai žinomi, anksčiau už sunkius nusikaltimus teisti asmenys: vilniečiai Andrejus Motuzas (g. 1972 m.), Dainius Sorakas (g. 1968 m.), Romualdas Palionis (g. 1972 m.), Sergejus Choroškinas (g. 1973 m.) Leonidas Žemys (g. 1960 m.) bei klaipėdietis Vidas Nastys (g. 1970 m.). Iš sulaikytųjų neteistas tik Miroslavas Baniuševičius (g. 1961 m.).

Kartu su žinomais nusikaltėliais buvo sulaikyti Vilniaus miesto apsaugos policijos skyriaus policininkai V. V. (g. 1966 m.) ir A. K. (g. 1977 m.), kurie tiesiogiai dalyvavo minėtos organizuotos nusikalstamos grupuotės vykdomose nusikaltimuose. Jiems pateikti kaltinimai.

Vilniaus apygardos prokuratūroje iškelta baudžiamoji bylą dėl prabangių automobilių vagysčių Vilniaus apylinkėse.

Operacijos ir atliktų kratų metu pas įtariamuosius rasta ir išimta daug įvairių daiktų, patvirtinančių minėtos organizuotos grupuotės nusikalstamą veiklą.

Policijos departamento duomenimis, minėta organizuota nusikaltėlių grupuotė egzistavo keletą metų. Prabangūs automobiliai buvo vagiami Lietuvoje, Lenkijoje, Vokietijoje. Pagrobti automobiliai dažniausiai buvo realizuojami Rusijos ir Baltarusijos valstybėse, pasinaudojant turimais kriminaliniais ryšiais su šių valstybių nusikalstamomis grupuotėmis.

Pareigūnai įtaria, kad sulaikytasis R. D. buvo jų tarpininkas. Nustatyta, jog sulaikytieji organizuotos nusikaltėlių grupuotės nariai veikė itin kvalifikuotai, buvo apsirūpinę naujausiais automobilių vagysčių įrankiais bei techniniais prietaisais, kuriais skenuojamos bei dekoduojamos automobilio apsauginės sistemos, blokuojamos automobilių palydovinės apsaugos sistemos. Pasinaudojant skeneriais, buvo kontroliuojamas ir policijos radijo ryšio eteris.

Vagystės dažniausiai buvo vykdomos naktį. Pagrobtiems prabangiems automobiliams slėpti įtariamieji turėjo išnuomotas patalpas, kurios dažniausiai buvo nuomojamos iš privačių asmenų (t. y. privatūs namai, sodo nameliai su garažais, vienkiemiai ir pan.).

L. Žemys, pravardė "Brežnevas", ir D. Sorakas, pravarde "Danila", buvo vieni iš pagrindinių praeityje garsiosios "Davydo" nusikalstamos grupuotės pagrindinių įkūrėjų. Atlikę bausmes, 2000 metais jie buvo paleisti iš laisvės atėmimo vietų.

Šios grupuotės nusikalstamos veiklos tyrimą apsunkino tai, kad įtariamieji neblogai išmanė apie kai kuriuos operatyvinės veiklos metodus ir priemones.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.