aA
Vilniaus apygardos prokuratūra Apeliaciniam teismui apskundė "pakelių maniaku" praminto Grigiškių gyventojo Kazio Jonaičio nuosprendžio dalį, kuria jis buvo išteisintas dėl pasikėsinimo nužudyti merginą.
Kazys Jonaitis
© "Ekstra"
Sausio 13 dieną Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu K.Jonaitis pripažintas kaltu dėl keturių merginų išžaginimo ir trijų iš jų nužudymo.

Tačiau dėl ketvirtosios merginos pasikėsinimo nužudyti jis buvo išteisintas.

2000-ųjų liepą nuo K.Jonaičio pavyko išsigelbėti tik 17-metei K.R. Išžaginta mergina iš įvykio vietos pabėgo pusnuogė, išgirdusi į metalinių strypų žvangesį panašius garsus ir išsigandusi, kad gali būti nužudyta.

Į teisėsaugą nukentėjusi nesikreipė. Merginą pareigūnai surado pagal įvykio vietoje paliktus daiktus.

Teismas dėl pasikėsinimo nužudyti nepilnametę grigiškietį išteisino, nes kaltinimas buvo paremtas tik merginos pasakojimu.

Tuo tarpu prokuratūra mano, kad K.Jonaitis turi būti pripažintas kaltu ir dėl pasikėsinimo nužudyti savo auką.

59 metų anksčiau tris kartus teistas vyriškis nuosprendžiu pripažintas itin pavojingu recidyvistu. Likusį gyvenimą jis praleis Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

Nuosprendžio nuteistasis kol kas neapskundė.

60-metė nuteistojo žmona Galina už nužudytų merginų daiktų įsigijimą nuteista 3 metams laisvės atėmimo, tačiau, pritaikius amnestiją, nuo bausmės ji atleista visiškai.

Nužudytų merginų tėvams iš K.Jonaičio teismas priteisė daugiau nei 17 tūkst. litų laidojimo išlaidų.

Kaip skelbta anksčiau, prie pakeleivingas mašinas stabdančių jaunų merginų K.Jonaitis sustodavo ir į automobilį paimdavo sumanęs jas išžaginti ir nužudyti.

2001-ųjų metų balandžio 21 dieną miške netoli Elektrėnų buvo surasta žiauriai nužudyta 25 metų Vievio gyventoja Eglė Venskutonytė. Maždaug po mėnesio netoli kelio Vilnius-Kaunas rastas dingusios jonaviškės 20-metės Jurgitos Šteinaitės lavonas. Vėliau tose pačiose apylinkėse surastas 20 metų Gerdos Šatraitytės lavonas.

Nustatyta, kad merginas K.Jonaitis sumušdavo, apsvaigindavo smūgiais į galvą, panaudodavo psichologinį smurtą ir tada išžagindavo. Kai kurios merginos prievartavimo metu jau buvo praradusios sąmonę. Vienai merginai buvo suduota kirvio pentimi į galvą.

K.Jonaitis teigia, kad merginos sutikdavo su juo mylėtis savo noru, tačiau vėliau jį šantažuodavo, reikalaudamos pinigų. Jis taip pat pateikė versiją, esą merginas nužudė pavojingas psichikos ligonis Romas Zamolskis, kuris yra pabėgęs iš psichiatrijos ligoninės.

K.Jonaitis teismui pasakojo, esą R.Zamolskis jam paskambindavęs ir prašęs jį su merginomis nuvežti prie ežero, esą merginas žagino ir žudė šis paieškomas nusikaltėlis.

Šiuos aiškinimus teismas atmetė kaip nepagrįstus.

K.Jonaitis už nužudymą kartą jau buvo teistas. 1986 metais Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nuosprendžiu K.Jonaitis už Algimanto Puzo nužudymą buvo nuteistas kalėti 15 metų.

1997 metais Malonės komisija patenkino jo prašymą, ir jis pirma laiko išėjo į laisvę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.