aA
Didžioji Britanija ketvirtadienį tvirtino savo pateiktą žvalgybos dosjė apie Iraką esant autentišką, nors tyrinėtojai tvirtino, kad ištisos jo pastraipos buvo nurašytos nuo žurnalų straipsnių kartu su rašybos klaidomis.
Pačiame dosjė sakoma, jog jis buvo parengtas naudojantis žvalgybos medžiaga "ir kitais šaltiniais".

Trečiadienį sakydamas pranešimą JT Saugumo Tarybai, JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas) atkreipė dėmesį ir į Britanijos parengtą dosjė.

Keli mokslo darbuotojai ketvirtadienį pareiškė aptikę, kad Britanijos pateikto dosjė didžioji dalis buvo pažodžiui nurašyta nuo JAV žurnale "Middle East Review of International Affairs" bei "Jane's Intelligence Review" publikuotų straipsnių.

Kai kuriais atvejais šiame dosjė "pasiskolintos" net skyrybos bei rašybos klaidos, pasitaikiusios straipsnių originaluose.

"Atrodo, jog (šis dosjė) tėra pasenusi akademinė analizė, pateikiama kaip geriausia ataskaita, kokią (žvalgybos tarnyba) MI6 ir kiti mūsų partneriai užsienyje galėjo parengti apie Saddamą (Husseiną) (Sadamą Huseiną)", - pareiškė Karališkojo jungtinių tarnybų instituto ekspertas Danas Pleschas (Danas Plešas) per televizijos "Channel Four" žinias.

Tačiau Britanijos vyriausybės atstovas spaudai tvirtino, kad dosjė yra teisingas ir pridūrė, kad vyriausybė niekada netvirtino, jog visą pateiktąją medžiagą surinko jos agentai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.