aA
JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) ketvirtadienį pareiškė, kad Irako lyderio Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) "žaidimas baigtas" ir paragino Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybą ryžtis priimti naują rezoliuciją dėl Irako nuginklavimo jėga.
George W. Bush
George W. Bush
© EPA-ELTA
Tai kol kas pats griežčiausias G.W.Busho pareiškimas Irako klausimu. Stovėdamas šalia valstybės sekretoriaus Colino Powello (Kolino Pauelo), JAV prezidentas, akivaizdžiai darydamas spaudimą Saugumo Tarybai, leido suprasti, kad Jungtinės Valstijos su sąjungininkėmis yra pasiryžusios imtis karinių veiksmų net ir be JT pritarimo.

"Pareiškusi savo reikalavimus Saugumo Taryba neturi nusileisti, kai diktatorius šių reikalavimų nepaiso ir iš jų tyčiojasi", - sakė G.W.Bushas. Tačiau arba JT veiksmais, arba JAV vadovaujama kampanija "Saddamas Husseinas bus sustabdytas".

"Saddamas Husseinas pavertė Iraką kalėjimu, nuodų gamykla ir patriotų bei disidentų kankinimo kambariu. Saddamas Husseinas yra neatsakingas, jis nekenčia Amerikos žmonių ir turi priežasčių bei priemonių jiems grasinti. Saddamas Husseinas turi būti sustabdytas", - sakė G.W.Bushas.

Saugumo Tarybos narės Prancūzija, Rusija ir Kinija vis dar abejoja karo su Iraku būtinybe ir mano, kad nepaisant C.Powello pateiktų įrodymų, jog Bagdado režimas slepia masinio naikinimo ginklus ir palaiko ryšius su teroristinėmis grupuotėmis, JT ginklų inspektoriams turi būti suteikta daugiau laiko įsitikinti šių kaltinimų pagrįstumu.

G.W.Bushas neatmetė galimybės, kad Saddamas Husseinas paskutinę akimirką gali vėl pamėginti griebtis apgaulės taktikos, tačiau pabrėžė, kad tai jam nebepadės.

"Žaidimas baigtas. Laisvų tautų bendruomenė gali parodyti, kad ji yra stipri, pasitikinti savimi ir pasiryžusi išlaikyti taiką", - sakė jis, ir pridūrė, kad Jungtinės Tautos gali tapti "stabilumo ir saugumo pasaulyje šaltiniu".

Saugumo Taryba gali patvirtinti, kad sugeba ir yra pasirengusi sutikti būsimus iššūkius ir kitus pavojus, - sakė prezidentas. - Mes galime suteikti Irako žmonėms galimybę gyventi laisvai ir rinkti savo vyriausybę".

G.W.Bushas nurodė, kad Saugumo Taryba lapkričio mėnesį vienbalsiai priimdama rezoliuciją "kalbėjo aiškiai ir autoritetingai", tačiau dabar privalo parodyti, "ar jos žodžiai ką nors reiškia".

"Saddamui Husseinui buvo suteikta paskutinė galimybė; jis tą galimybę atmeta. Irako diktatorius renkasi. Dabar turi rinktis Saugumo Tarybos narės", - sakė jis.

Pasak G.W.Busho, Jungtinės Valstijos "sveikintų ir paremtų" antrą JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, kuri suteiktų įgaliojimus imtis karo veiksmų įgyvendinant lapkričio 8-osios ultimatumą dėl nusiginklavimo.

"Tačiau rezoliucijos be ryžto nedaug ką reiškia. O Jungtinės Valstijos kartu su vis didėjančia valstybių koalicija yra pasiryžusios imtis bet kokių veiksmų, kurie bus būtini apsiginti ir nuginkluoti Irako režimą", - pažymėjo jis.

Tačiau JAV lyderis JT veiksmų terminų nenurodė, o padėjėjai sakė, kad Vašingtonas pradės energingą diplomatinę kampaniją, kuria bus siekiama užsitikrinti paramą G.W.Busho pozicijai.

Dar didesnį svorį G.W.Busho žodžiams suteikė 101-osios oro desantininkų divizijos, kuri prieš metus tarnavo Afganistane, pasirengimas dislokacijai Persijos įlankos regione, kur galimam karui su Iraku jau sutelkta dešimtys tūkstančių JAV karių.

JAV spaudimo didinimas reiškia, kad Saddamas Husseinas "dabar gali ...pradėti naują bereikšmių nuolaidų ir aiškiai melagingų paneigimų turą. Nėra abejonių, kad jis paskutinė minutę vėl žais apgavysčių žaidimą", - sakė G.W.Bushas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.