aA
Irakas teigia, kad Jungtinių Tautų inspektoriai ketvirtadienį surengė pirmąją Irako mokslininko, susijusio su draudžiama ginklavimosi programa, apklausą. "Dėl pastaruoju metu vyraujančių aplinkybių ir įtampos, kai kurie mūsų mokslininkai grįžo. Vienas jų, šiandien, dabar, kai aš kalbu, yra apklausiamas", - pranešė Irako prezidento patarėjas generolas Amiras al Saadis.
Jungtinių Tautų ginklų inspektorių automobilis
Jungtinių Tautų ginklų inspektorių automobilis
© EPA-ELTA
JT atstovas Bagdade Hiro Uekis, paprašytas pakomentuoti šį pranešimą, taip atsakė: "Galiu patvirtinti, kad mes prašėme asmeniško pokalbio 7 valandą vakaro".

Dėl mokslininkų apklausos lig šiol, kelias savaites, JT inspektoriai niekaip negalėjo susitarti su Irako pareigūnais. Bagdadas vis teigdavo negalįs priversti mokslininkus dalyvauti asmeninėse apklausose, nors pastarieji ir būdavo drąsinami tai daryti.

Buvo keli atvejai, kai JT atstovai norėdavo pasikalbėti akis į akį su kuriuo nors mokslininku, bet šis reikalaudavo, kad pokalbyje dalyvautų pašalinis liudytojas.

JT vyriausias ginklų inspektorius Hansas Blixas (Hansas Bliksas) praėjusią savaitę išsiuntė Bagdadui laišką su JT reikalavimais - prašoma taip pat pokalbių su Irako mokslininkais bei leidimų JAV žvalgybos lėktuvams U2 skraidyti virš Irako.

Lankydamasis Irake vasario 8-9 dienomis jis mėgins dar kartą siekti, kad Irakas paklustų JT rezoliucijoms. Tuo tarpu JAV ruošiasi kariniams veiksmams.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.