aA
NATO ketvirtadienį atidėjo sprendimo dėl Turkijos apsaugos JAV vadovaujamo karo su Iraku atveju priėmimą kitai savaitei, pranešė Aljanso generalinis sekretorius George'as Robertsonas (Džordžas Robertsonas).
George Robertson
G.Robertsonas pareiškė esąs įsitikinęs, kad 19-os šalių Šiaurės Atlanto aljansas vieningai nutars imtis gynybos priemonių kitos savaitės pradžioje, kai pasibaigs vadinamoji "tylos procedūra".

Kalbėdamas apie "tylos procedūrą" G.Robertsonas paaiškino, kad raštu kreipėsi į 19-ą Šiaurės Atlanto aljanso valstybių dėl NATO pagalbos, ir jeigu iki kitos savaitės pradžios nė viena NATO narių oficialiai nepareikš nepritarianti pagalbos JAV teikimui, Jungtinių Valstijų prašymas suteikti pagalbą ir apsaugoti Turkiją nuo galimų Irako atakų bus patenkintas.

Šį pareiškimą žurnalistams G.Robertsonas padarė po NATO ambasadorių posėdžio, kuriame, kaip manoma, buvo patikrinta jos narių reakcija į trečiadienį JAV valstybės sekretoriaus Colino Powello (Kolino Pauelo) Saugumo Tarybai pateiktus įrodymus, neva patvirtinančius, kad Bagdadas pažeidė Jungtinių Tautų rezoliuciją.

Prancūzija, Vokietija ir Belgija iki šiol neleido NATO priimti jokių konkrečių sprendimų teigdamos, kad pirmiausia reikia išbandyti visas diplomatines galimybes ir tam skirti daugiau laiko. Pasak diplomatų, sprendimas nebus priimtas, jei nors viena Aljanso narė "nutrauks tylą" ir iki pirmadienio 11 val. Grinvičo (13 val. Lietuvos) laiku pasisakys prieš pagalbos JAV teikimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.