aA
Nepakankamu finansavimu besiskundžiančios valstybinės institucijos, teigiančios, kad dėl pinigų trūkumo negali atlikti daugelio pavestų darbų, rado lėšų praėjusių metų pabaigoje išsimokėti premijas - tam skyrė 4,76 milijono litų.
Pinigai
LŽ turimais duomenimis, didžiausią sumą 2002 metų pabaigoje darbuotojų premijoms - daugiau kaip pusę milijono litų - skyrė Krašto apsaugos ministerija. Tačiau palyginus, kokia metinio atlyginimų fondo dalis buvo skirta premijoms, lyderiu tampa vos devynis darbuotojus turinti Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga (VTAKĮ). Ši institucija darbuotojams skatinti skyrė net 8 procentus darbo užmokesčiui iš valstybės biudžeto gautų pinigų. Mažiausiai - tik 0,1 procento - vadinamosioms kalėdinėms premijoms skyrė Užsienio reikalų ministerija.

Elgėsi taupiai

Kaip vakar LŽ teigė VTAKĮ vadovė konservatorė Gražina Imbrasienė, jų įstaigai pinigų iš biudžeto skiriama per mažai. Pasak kontrolierės, VTAKĮ negali pr Šimti dar vieno specialisto, nes trūksta lėšų, jų nepakanka ir tiesioginiam darbui su vaikais.

"Mes dirbame ir poilsio dienomis, ir po darbo, dažnai važinėjame į komandiruotes. Galbūt, kai parengsime mūsų veiklos ataskaitą, biudžetą skirstantys asmenys supras, kad žmonių mums trūksta, o darbo yra labai daug", - aiškino ji.

Pasak Imbrasienės, jų įstaiga neturi atskiro fondo, kuriame būtų numatytos lėšos vaikams remti, todėl dažnai susitikimų metu kontrolieriai saldainius ir dovanėles perka iš savo kišenės arba ieško rėmėjų. Vis dėlto metų pabaigoje Imbrasienės vadovaujama kontrolieriaus tarnyba rado galimybių darbuotojams skatinti skirti 20,8 tūkstančio litų, arba 8 procentus nuo panaudotų asignavimų. Vienam VTAKĮ darbuotojui turėjo tekti maždaug 2,6 tūkstančio litų.

Vakar Imbrasienė LŽ tikino, kad kalėdinėms premijoms buvo skirta mažiau - tik 13 tūkstančių litų, kiti pinigai panaudoti kitoms išmokoms. Kontrolierė taip pat atsisakė nurodyti, kokia premijos suma teko jai pačiai. Pasak Imbrasienės, pinigų premijoms atsirado vėliau priėmus vieną specialistą, taip pat dėl to, kad kai kurie darbuotojai sirgo ir turėjo nedarbingumo lapelius.

"Premijos mokamos iš darbo užmokesčio fondo. Jeigu šie pinigai sutaupomi, kitoms reikmėms jie negali būti skiriami", - sakė kontrolierė.

Tuo tarpu Moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos, atlyginimams gavusios beveik tokį patį fondą kaip ir VTAKĮ - 259 tūkstančius litų, vadovė Aušrinė Burneikienė teigė savo darbuotojų paskatinti negalėjusi. "Mūsų tarnyboje dirba tik 7 žmonės, todėl negalime sutaupyti iš neužimtų etatų ar sergančių darbuotojų. Mūsų yra tiesiog per mažai", - aiškino Burneikienė.

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos vadovė Gražina Imbrasienė nepanoro atskleisti, kokio dydžio premija už gerą darbą atiteko jai pačiai.

Aptarė nuopelnus

Krašto apsaugos ministerijos (KAM), premijoms skyrusios net 598,9 tūkstančio litų, arba 5,9 procento atlyginimams numatytų lėšų, atstovė Rita Grumadaitė LŽ sakė, kad skiriant paskatinimą buvo svarstomas kiekvienas darbuotojas, vertinamas jo atliktas darbas. Paskatinimo susilaukė apie 300 žmonių. Vidutiniškai KAM darbuotojai turėjo gauti 2,6 tūkstančio litų premijas.

Ne blogiau buvo paskatinti ir viena problematiškiausių vadinamos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM), vadovaujamos socialliberalės Vilijos Blinkevičiūtės, darbuotojai. Iš viso premijoms čia buvo skirta 7,3 procento turimų pinigų - 291 tūkstantis litų. Darbuotojams buvo išmokėta nuo 700 iki 3000 litų premijų. Sveikatos apsaugos ministerija, vadovaujama socialliberalo Romualdo Konstantino Dobrovolskio, savo darbuotojams iš viso išmokėjo 67 tūkstančius litų.

Tuo tarpu Antano Valionio vadovaujamoje Užsienio reikalų ministerijoje premijas gavo tik paslaugų tarnautojai, gaunantys mažiausius atlyginimus. Jiems skatiniti iš viso skirta 5,2 tūkstančio litų. "Šiems reikalams pinigų neturėjome ir premijų nemokėjome", - vakar sakė URM Biudžeto ir finansų valdymo skyriaus vedėja Jolanta Tubaitė.

Premijoms - sutaupyti pinigai

SADM valstybės sekretoriaus Rimanto Kairelio teigimu, premijos, kai kuriose įstaigose vadinamos ir įvairiomis priemokomis, turėtų būti mokamos iš sutaupytų darbo užmokesčiui skirtų lėšų. "Premijas galima vertinti kritiškai, galima analizuoti, kodėl jos mokamos, bet juk niekas nesipiktina, kai premijos mokamos privačiame sektoriuje", - aiškino jis.

Tuo tarpu Seimo narys, ekspremjeras konservatorius Andrius Kubilius tikina, kad dabar galiojantis premijų skirstymas - nemoralus dalykas. "Nemoralu mokėti premijas ne už darbo rezultatus, o todėl, kad žmogus metus dirbo toje įstaigoje", - sakė jis.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"