aA
Saddamas Husseinas
Saddamas Husseinas
© EPA-ELTA
Kaip teigiama trečiadienį Vašingtone "Vilniaus dešimtuko" užsienio reikalų ministrų išplatintame bendrame pareiškime, “aiškus ir akivaizdus pavojus, kurį kelia Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) režimas, reikalauja vieningo demokratinės bendruomenės atsako”.

"Mes raginame Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą imtis būtinų ir deramų žingsnių, atsakant į nuolatinę Irako keliamą grėsmę tarptautinei taikai ir saugumui", - rašoma pareiškime, kurį JAV Valstybės departamentui perdavė "Vilniaus dešimtuko" grupės atstovai - Latvijos, Rumunijos ir Slovakijos ambasadoriai Vašingtone.

“Transatlantinė bendruomenė, kuriai mes priklausome, privalo drauge stoti prieš terorizmo ir diktatorių, turinčių masinio naikinimo ginklą, keliamą pavojų”, - rašoma pareiškime.

Pareiškimas paskelbtas po to, kai trečiadienį JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas) Niujorke JT Saugumo Tarybai pateikė įrodymų apie Irako aktyvias masinio naikinimo ginklų programas bei Bagdado pastangas klaidinti JT ginkluotės inspektorius.

Minėtoji Vilniaus dešimtuku vadinama grupė vienija pakviestąsias NATO nares Lietuvą, Latviją, Estiją, Slovakiją, Slovėniją, Rumuniją ir Bulgariją bei Aljanso narystės siekiančias Albaniją, Makedoniją ir Kroatiją.

Vilniaus grupės valstybės pademonstravo paramą JAV po praėjusią savaitę paskelbto panašaus aštuonių NATO šalių Europoje pareiškimo. Tuo tarpu Aljanso narės Prancūzija ir Vokietija kategoriškai prieštarauja karinei akcijai prieš Iraką be JT Saugumo Tarybos palaiminimo.

Vilniaus grupės pareiškime primenama, kad šalys yra pasirengusios prisidėti prie tarptautinės koalicijos, skirtos įgyvendinti JT rezoliucijos nuostatas ir nuginkluoti Iraką.

Lietuva jau ankščiau patvirtino, kad yra pasiruošusi įnešti savo indėlį į tarptautinę karinę operaciją prieš Saddamo Husseino režimą Irake, jeigu ji būtų vykdoma. Šią paramą išreiškė prezidentas Valdas Adamkus, išrinktasis prezidentas Rolandas Paksas ir premjeras Algirdas Brazauskas.

Lietuva jau yra suteikusi galimybę JAV ir kitoms NATO sąjungininkėms prireikus naudotis Lietuvos oro erdve ir oro uostais. Be to, Lietuva pasiuntė savo karininką į JAV karinių pajėgų vadavietę (CENTCOM), o šalies karo medikai, krovinių gabenimo specialistai galėtų dalyvauti humanitarinėse akcijose Irake.

Apie 40 Lietuvos specialiųjų pajėgų karių dabar dalyvauja tarptautinėje antiteroristinėje operacijoje "Tvirta taika" ("Enduring Freedom") Afganistane, ten dirbo Lietuvos karo medikai.

Diktatoriaus Saddamo Husseino vadovaujamas Irakas pastarąjį dešimtmetį kėlė pasaulio susirūpinimą dėl masinio naikinimo ginklų programų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.